joi

25 aprilie, 2024

14 martie, 2022

Indicele de valoare a comenzilor noi din industria prelucrătoare a crescut în ianuarie 2022 cu 20,9% față de aceeași lună din 2021, iar cifra de afaceri a întregii industrii a sporit cu 25,3%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), luni.

Aparent remarcabilă, creșterea are, însă, două mari probleme:

Prima este dată de efectul de bază – adică de nivelul scăzut din ianuarie 2021.


Cea de-a doua problemă provine din faptul că ea se bazează în foarte mare măsură pe ”inflația industrială” – prețurile din industrie – care a fost în ianuarie nu mai puțin de 43% an/an.

Creșterile statistice substanțiale ale afacerilor și ale comenzilor noi din industrie, înregistrate în luna ianuarie, nu au perspectivă durabilă pentru că probabilitatea continuării este drastic amendată de efectele europene ale războiului din Ucraina.

(Citiți și:Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 43% în ianuarie”)

Prețurile producției industriale totale (piața internă și piața externă) au înregistrat în ianuarie o creștere de 43% față de ianuarie 2021, anunța Institutul Național de Statistică (INS) acum nici două săptămâni.
Aceste majorări vor coborî în lunile următoare în prețurile de consum.

Aurelian Dochia: Creșterea din industrie nu are perspectivă durabilă, ba chiar există amenințarea recesiunii

O îndoială asupra perspectivei continuării creșterii a ridicat-o deja comparația indicatorilor industriali din ianuarie 2022 cu valorile din decembrie 2021.

(Citiți și: ”Urgența: Economia 4.0 – ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare”)


Cifra de afaceri din industria prelucrătoare a fost cu 1,4 % mai mică în ianuarie 2022 față de decembrie 2021, și cu 5,6% în industria bunurilor de uz curent. Și valoarea comenzilor noi a scăzut, cu 0,3% în industria bunurilor de capital, potrivit INS.

Aurelian Dochia

„Creșterea din ianuarie față de ianuarie 2021 este mare, dar să nu uităm că după un început bun în prima parte a anului 2021, industria și economia și-au diminuat ritmurile până la scădere în trimestrul 4”, a declarat economistul Aurelian Dochia, pentru CursDeGuvernare.

Cu atât mai mult „este de așteptat să se diminueze ritmul de creștere în acest an, până într-atât încât să avem scădere, în condițiile războiului din Ucraina”, a completat expertul citat.
Chiar dacă legăturile economiei românești cu Rusia nu sunt (sau nu par) atât de strânse, efectele sancțiunilor asupra economiei europene se vor răsfrânge asupra rezultatelor României.

„Este de așteptat o scădere a economiei chiar în trimestrul 1 al anului, ceea ce ar însemna o recesiune tehnică după scăderea din trimestrul anterior.  Și nu este exclusă varianta recesiunii pe întreg anul”, mai spune Aurelian Dochia.

Amintirile creșterilor din ianuarie

Următoarele rapoarte INS despre industrie vor arăta situația din luna februarie, ale cărei ultime zile au fost de război. Abia la începutul lunii mai, odată cu statisticile pe martie, vom vedea cu claritate efectele războiului asupra economiei românești.

Deocamdată, putem insera statisticile lunii ianuarie ca niște repere de dinaintea unei iminente scăderi.

Astfel, în luna  ianuarie 2022, comenzile noi din industria prelucrătoare (total piaţa internă şi piaţa externă) crescuseră în termeni nominali față de luna decembrie 2021 cu 4,8%, iar faţă de ianuarie 2021 cu 20,9%.

În schimb cifra de afaceri din industrie (total piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut în termeni nominali cu 0,7% față de luna decembrie 2021, ceea ce îngrijorează mai mult decât ar bucura creșterea faţă de ianuarie 2021 de  25,3%.

Creşterea economică pe anul 2021 a fost anunțată la nivelul de doar 5,6%, mult sub cea prognozată în toamna anului trecut de CNSP (7%) și semnificativ sub nivelul de 6,2% anunțat de CNSP pe data de 11 februarie, în estimarea de iarnă 2022.

(Citiți și: Analiza Erste către investitori: scădere a creșterii, BNR ține cu dinții de curs, corecție puternică a consumului”)

Estimarea-semnal a INS arată că în T4 / 2021 economia a scăzut cu 0,5 puncte procentuale față de trimestrul anterior. Scăderea probabilă din T1 / 2022 ar însemna recesiune tehnică. Dacă se va produce și în T2, va fi o recesiune de manual.

Ce urmează: primele semne

Dacia Automobile s-a văzut deja nevoită să oprească Uzina Mecanică şi Şasiuri începând de luni, 14 ianuarie, ca urmare a scăderii de comenzi de cutii de viteze din partea uzinelor Renault din Rusia.

Renault Group are două uzine în Rusia: la Moscova, pentru maşinile sub marcă Renault, şi la Togliatti, pentru maşinile Lada produse de AvtoVAZ.

Criza ucrainiană afectează puternic sectorul auto deja tensionat din cauza diverselor penurii și a prețurilor ridicate ale mărfurilor și materiilor prime: metale, semiconductori, cobalt, litiu, magnezi, potivit unei analize Coface.

London Metal Exchange (LME) s-a văzut nevoită să suspende tranzacționarea nichelului, din cauza creșterii explozive a cotațiilor. Nichelul este un element crucial în producția bateriilor pentru vehicule electrice, precum și a oțelului inoxidabil, iar aproximativ 10% din nichelul mondial provine din Rusia.

Și, pentru ca spectacolul amenințărilor globale să fie complet, comisarul european pentru piața internă Thierry Breton a avertizat, tot luni că vor urma “repercusiuni” economice după lockdownul sanitar decretat în mai multe orașe din China, care a dus la suspendarea activității mai multor fabrici în ”Silicon Valley-ul chinez”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: