Indicele ROBOR a crescut semnificativ marți, trecând peste pragul de 2% pe an la toate termenele, după ce Banca Națională a României (BNR) a majorat rata dobânzii de politică monetară, de la 1,25% la 1,50% pe an.
ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 2,07% pe an, de la 1,81% pe an.
Analiștii bancari se așteaptau ca BNR să majoreze dobânda cheie abia în noiembrie.
Alte două ori majorări ale dobânzii BNR ar urma să fie decise anul viitor.
Băncile se așteapă ca dobânzile să crească tot mai mult
Cele mai mari valori ale ROBOR au fost înregistrate la termenele de 6 luni, în creștere până la 2,16% marți de la 1,89% luni dimineață, respectiv de 12 luni, până la 2,22% marți, de la 1,98% luni dimineața.
ROBOR este media zilnică a ofertelor de dobânzi interbancare și anticipează cu șase luni evoluția indicelui IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor), în funcție de care se calculează costul creditelor noi pe termen lung pentru persoane fizice, acordate din mai 2019 încoace.
IRCC este o medie trimestrială a dobânzilor zilnice la tranzacțiile interbancare efective.
Deja, valoarea IRCC (care va fi folosit la creditele acordate din aprilie 2022) ar putea crește în Trimestrul 3 / 2021 până la 1,17%, de la 1,08%, potrivit informațiilor Profit.ro.
Se întrerupe o serie de 6 trimestre de scădere.