30 septembrie, 2019

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) este de 2,66% pe an, potrivit mediei ratelor de dobândă ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul 2 / 2019, conform datelor anunţate luni de Banca Naţională a României (BNR).

Noul IRCC valabil pentru trimestrul următor este în creştere marginală, cu doar 3 puncte de bază faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,63%, valabil pentru trimestrul în curs.

(Citiți și: „IRCC: Indicele pentru creditele consumatorilor este foarte volatil. Și crește”)

Valoarea de referinţă trimestrială a IRCC este media aritmetică a valorilor zilnice, care sunt mediile ponderate ale dobânzilor tranzacţiilor cu depozite interbancare dintr-o zi, în funcţie de volumul acestora, conform regulilor aferente OUG 19 / 2019, care a corectat prevederile celebrei OUG 114/2018.


Prima valoare a IRCC a fost de 2,36% și publicată în data de 2 mai, cu datele din trimestrul IV 2018.

Potrivit datelor publicate de BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calcula anterior costul creditelor în lei, a urcat luni la 3,09% pe an, de la 3,07% vineri, iar ROBOR la 6 luni a stagnat la 3,15%.

Tendința IRCC – impredictibilă

„Trendul ascendent al IRCC va continua anul acesta şi anul următor într-un ritm mult mai impredictibil şi mult mai fluctuant decât o face ROBOR-ul. Suntem predispuşi la riscuri de creştere ale IRCC dacă se întâmplă ceva negativ pe plan internaţional”, a spus Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), citat de Agerpres.

Cauzele volatilității sunt: frecvenţa unor evenimente negative şi probabilitatea lor creşte pe măsură ce escaladează tensiunile comerciale dintre SUA şi China; Germania este pe punctul de a intra în recesiune; producţia industrială din majoritatea ţărilor înregistrează minime istorice.


IRCC va depinde foarte mult de lichiditatea de moment din piaţă, care poate avea pusee de insuficienţă pentru că avem tot mai multe cutremure pe plan internaţional, iar acestea pot genera ieşiri de capital din România de pe piaţa interbancară, potrivit analistului citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: