luni

15 aprilie, 2024

2 ianuarie, 2023

Scăderea activității de producție din zona euro pare să fi ajuns la final, pe măsură ce lanțurile de aprovizionare încep să se redreseze și presiunile inflaționiste se reduc, ceea ce a dus la o revenire a optimismului în rândul managerilor de fabrici, transmite Reuters.

Indicele PMI, realizat de S&P Global în rândul managerilor de achiziții din zona euro, a crescut la 47,8 în decembrie de la 47,1 din noiembrie, dar s-a situat totuși sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție.

Indicele care măsoară exclusiv producția, care este folosit pentru calcularea unui PMI compozit, care urmează să fie publicat miercuri și care este considerat un bun indicator al sănătății economice, a ajuns, de asemenea, la 47,8, de puncte, în creștere față de 46 în luna precedentă, marcând a șaptea lună cu valori sub 50, dar cea mai mare din iunie.


„Perspectivele s-au înseninat pe fondul semnelor de vindecare a lanțurilor de aprovizionare și a unei diminuări semnificative a presiunilor inflaționiste, precum și ca urmare a calmării preocupărilor legate de criza energetică din regiune, mulțumită parțial asistenței guvernamentale”, a declarat Chris Williamson, economist-șef de afaceri la S&P Global Market Intelligence.

Deși indicatorii privind prețurile de intrare și de ieșire au rămas ridicați (un proxi pentru măsurarea inflației industriale), ambii au scăzut substanțial, vești probabil bune pentru factorii de decizie ai Băncii Centrale Europene, care au încercat să calmeze inflația prin înăsprirea politicii monetare.

Pe fondul acestor evoluțiie, managerii au devenit mai optimiști, indicele producției viitoare sărind la 53,8 de la 48,8.

„Numărul optimiștilor în ceea ce privește evoluția de anul următor l-a depășit pe cel al pesimiștilor, pentru prima dată din august, sugerând o îmbunătățire constantă a încrederii în afaceri”, a spus Williamson.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: