marți

16 iulie, 2024

7 septembrie, 2023

În timp ce India se pregătește să găzduiască summit-ul G20 din acest weekend, invitațiile trimise liderilor lumii ce folosesc cuvântul „Bharat” au generat zvonuri că guvernul naționalist al lui Narendra Modi ar plănui să renunțe la denumirea englezescă a țării.

Unii, scrie The Guardian, cred că este o mișcare curajoasă de eliberare de lanțurile coloniale, alții îl denumesc un proiect dezastruos de vanitate al premierului.

O țară, trei nume

În 1947, când dominația britanică a fost în cele din urmă răsturnată, India avea trei nume ce coexistau, fiecare cu propria sa istorie, conotație și legitimitate.


În primul rând, India, un nume despre care se crede că își are originile în sanscrită, referindu-se la râul Indus care străbate nordul țării. A fost folosit pentru prima dată în diferite iterații de perși, grecii antici și romani cu mai bine de 2.000 de ani în urmă și a fost adoptat pe scară largă de hărțile britanice în secolul al XVIII-lea pentru a se referi la teritoriul subcontinentului aflat sub dominația britanică.

Apoi Hindustan, denumirea folosită de perși, greci, sultani din Delhi și mongoli timp de sute de ani pentru a se referi la o întindere mare din nordul și centrul subcontinentului.

În cele din urmă, era Bharat, un nume descoperit într-un text antic în sanscrită, Rig Veda – scris în jurul anului 1500 î.Hr. – care menționează clanul Bharata ca fiind unul dintre principalele triburi care ocupa o zonă cunoscută acum ca nordul Indiei. Este, de asemenea, numele unui rege legendar care apare în epopeea sanscrită Mahabharata, despre care hindușii pretind că a fost părintele rasei indiene.

Pentru Jawaharlal Nehru, lider anticolonial care avea să fie primul prim-ministru al Indiei, țara lui era și India, și Hindustan, dar și Bharat.

Constituția din 49 face pierdută denumirea Hindustan


În cartea sa fundamentală, Descoperirea Indiei, scrisă în 1944, după ce a fost închis de britanici, el a declarat: „Adesea, în timp ce rătăceam de la o întâlnire la alta, am vorbit publicului despre această Indie a noastră, despre Hindustan și despre Bharata, vechiul nume sanscrit derivat de la fondatorii mitici ai rasei.”

Abia în 1949, când a fost redactată Constituția Indiei, s-a luat o decizie cu privire la numele oficial al țării. Odată comitetul care a redactat documentul împărțit între „India” și „Bharat”, a fost luată în cele din urmă decizia că ar trebui să fie ambele, în timp ce denumirea Hindustanul a fost abandonată în întregime.

Așa cum scrie în constituția valabilă astăzi, textul introductiv, care a fost scris în engleză, afirmă: „India, adică Bharat, va fi o uniune de state”.

Ambele nume continuă să fie utilizate pe scară largă pe plan intern. ”India” este utilizată în comunicarea în limba engleză, în timp ce este ”Bharat” în aproape toate limbile indiene.

Încet-încet, rămâne doar Bharat

Bharat este menționat în imnul național, iar Bharat și India sunt scrise pe pașapoartele indiene.

În timp, au fost ridicate diverse petiții legale și parlamentare care solicită ca ”Bharat” să fie singurul nume legitim al țării, cu argumentul că numele India are conotație colonială. Petițiile din trecut au fost respinse

Cu toate acestea, săptămâna aceasta, o invitație trimisă șefilor de stat pentru o cină găzduită pentru summit-ul liderilor G20, care va avea loc la Delhi în acest weekend, s-a referit la „Președintele Bharat”. Denumirea apare și într-o broșură în limba engleză pentru delegații străini la G20, care spunea că „Bharat este numele oficial al țării”, iar oficialii locali de la summit-ul G20 vor purta ecusoane pe care scrie: „Oficial Bharat”.

În timp ce partidul de guvernământ – Bharatiya Janata (BJP), condus de Modi – a negat zvonurile că o schimbare oficială a numelui este pe agenda sa, oficialii au confirmat pentru The Guardian că denumirea Bharat va fi folosită din ce în ce mai mult în comunicările oficiale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: