Încrederea din zona euro, afectată de blocajele de aprovizionare
miercuri

27 octombrie, 2021

Încrederea din zona euro, afectată de blocajele de pe lanțurile de aprovizionare

23 septembrie, 2021

Constrângerile generate de blocajele de pe lanțurile de aprovizionare au început să afecteze încrederea din zona euro, indicele PMI, realizat în rândul managerilor de achiziții, coborând la cel mai redus nivel al ultimelor patru luni. Creșterea economică din ultimul trimestru se va menține robustă, dar va fi afectată, susțin economiștii ING, punctând că presiunile inflaționiste sunt în continuare ridicate.

Indicatorul PMI a scăzut la 56,1 puncte în august, de la 59 de puncte cu o lună înainte. Scăderea încrederii a fost influențată în principal de componenta industriei (scădere de la 61,4 în august la 58,7 puncte în septembrie), în vreme ce serviciile au scăzut de la 59 în august la 56,3 luna aceasta.

Producția continuă să fie afectată de problemele de aprovizionare cu materii prime și componente cheie, disponibilitatea redusă a transportului de marfă și unele închideri de porturi în Europa și Asia.


”PMI-urile din septembrie sugerează că ritmul de redresare a încetinit și mai mult la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, în parte pe măsură ce economia zonei euro se apropie de dimensiunea pre-virus, dar și pe măsură ce lipsa de aprovizionare continuă să muște”, notează specialiștii capital Economics.

Deși serviciile se confruntă la rândul lor cu anumite constrângeri în materie de aprovizionare, problemele sunt mai puțin urgente decât în industria prelucrătoare. Pandemia a fost totuși menționată drept unul dintre factorii care limitează exporturile de servicii.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Pe fondul problemelor continue de pe lanțurile de aprovizionare și ale prețurilor ridicate, costurile materiilor prime au înregistrat cel mai rapid ritm de creștere din septembrie 2000 atât în industria manufacturieră cât și în servicii. Cererea fiind mare, costurile mai mari au fost transferate consumatorilor”, notează analiștii ING.

Aceștia se așteaptă ca PIB-ul zonei euro să înregistreze un avans de 2% în trimestrul al treilea. Ultimul trimestru ar putea fi ceva mai slab, având în vedere primii indicatori. Comenzile noi din industrie au înregistrat cea mai slabă creștere din aprilie.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr