fbpx

Chestiunea

Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult

11.01.2021

Europa

”Nu-l putem lăsa doar pe Zuckerberg să decidă”: UE pregătește noi reglementări ale platformelor sociale după reacția acestora la revoltele din SUA

Lideri europeni privesc cu îngrijorare modul în care Facebook și Twitter au tratat în Statele Unite ”cazul Trump” și consideră că social media are nevoie… Mai mult

11.01.2021

La obiect

Deficitul comercial la 11 luni a ajuns la 7,5% din PIB-ul estimat – Dacia revigorează sectorul de mașini

Deficitul balanței comerciale a ajuns la 16,43 miliarde euro după primele 11 luni ale anului (circa 7,5% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

11.01.2021

La obiect

Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră)  implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult

10.01.2021

Închiderea frontierelor ar costa Germania 10 miliarde de euro. Transportatorii români așteaptă cu îngrijorare decizia privind eventuala suspendare a Schengen

de Mariana Bechir 25.1.2016

granita cozi tiruriPerspectiva închiderii frontierelor interne din Schengen începe să-i îngrijoreze tot mai mult pe oamenii de afaceri, pe măsură ce statele din nordul Europei introduc sau extind această măsură, iar suspendarea timp de doi ani a acordului pare să devină inevitabilă.

O astfel de suspendare va însemna disconfort – aglomerație, cozi la granițe, birocrație, dar și multe pierderi pentru companii, scrie Deutsche Welle.

În momentul de față, cheltuielile suplimentare ale transportatorilor europeni provocate de reintroducerea controalelor se ridică la aproximativ trei miliarde de euro, potrivit estimărilor președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Numai închiderea podului dintre Danemarca și Suedia costă firmele 300 de milioane de euro într-un an, potrivit datelor Comisiei.

Președintele Asociaţiei germane a Comerţului En-Gros, Comerţ Exterior şi Servicii, Anton Börner, este convins că Germania va fi puternic afectată de dispariția Schengen, iar directorul executiv al Camerei de Comerț germane, Martin Wansleben, a și cuantificat suma pe care ar putea-o pierde companiile din această țară din cauza timpilor de așteptare la graniță și a birocrației – aproximativ 10 miliarde de euro, potrivit unui interviu acordat de acesta publicației  Rheinische Post.

„Europa are nevoie de frontiere libere”, a declarat și președintele Camerei de Comerț germane, Hans Peter Wollseifer, adăugând că efectele unei suspendări a acordului ar avea avea efecte inimaginabile.

Clemens Fuest, preşedintele Centrului European pentru Cercetare Economică, este de părere că este nevoie de aceste costuri pentru liniștea socială a Europei și pentru a evita radicalizarea.

După ce lucrurile se vor liniști, frontierele pieţei interne vor fi eliminate din nou și vor fi controlate doar granițele exterioare, a explicat Clemens Fuest, citat de Deutsche Welle.

Navetiștii europeni

Foarte afectată ar fi și piața muncii, într-o Europă în care peste 700.000 de lucrători fac naveta zilnic între două state.

În Luxemburg fac naveta aproximativ 157.000 de nemți, francezi și belgieni care însumează peste 40% din toată forța de muncă din regat, scrie Bloomberg.

Transportatorii români așteaptă cu îngrijorare Consiliul European din martie

daniel mazilu artri“Există o temere și suntem foarte atenți la ce se va întâmpla în martie, la Consiliul European, ce decizie se va lua în privința Schengen. Chiar azi am discutat despre asta”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro subsecretarul general al Asociației Române pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), Daniel Mazilu (foto).

Când problemele se vor înmulți pe o rută și se va constata că întârzierile curselor sunt prea mari, firmele ar putea renunța la unele rute spre vest, a mai spus Daniel Mazilu.

Potrivit acestuia, probleme au existat în luna decembrie, când din cauza controalelor s-a stat și la cozi de 12 kilometri, cum s-a întâmplat în Cehia.

„Acestea sunt deja lucruri perimate, așteptăm să vedem ce se va întâmpla în martie. Sperăm să nu se ajungă la suspendarea Schengen. Dacă statele ar fi respectat planul Comisiei nu s-ar fi ajuns aici”, a încheiat subsecretarul general al ARTRI.

Ce se va întâmpla la Consiliul European din martie

“Nu avem mai mult de două luni pentru a pune sub control lucrurile”, a declarat Donald Tusk în fața Parlamentului European, săptămâna trecută.

Dacă nu va reuși să-și exercite un control adecvat la frontierele externe, Uniunea Europeană va eșua ca proiect politic, a mai adăugat el:

“Consiliul European din martie va fi momentul în care vom vedea dacă strategia noastră funcționează. Dacă nu, ne vom confrunta cu consecințe grave, precum prăbușirea Schengen. Desigur, această alternativă la strategia noastră nu este plăcută. De aceea, fac apel la statele membre să implementeze în totalitate strategia”, a cerut președintele Consiliul European.

La Davos, premierul Mark Rutte a insistat și el că este nevoie de un răspuns comun al statelor membre pentru ca unul dintre pricipiile fundamentale ale UE (libera circulație) să nu se piardă.

Acest răspuns ar trebui să vină în următoarele șase – opt săptămâni, a avertizat Mark Rutte.

Potrivit acestuia, în primele 3 săptămâni ale acestui an, aproximativ 35.000 de imigranți au traversat frontierele UE, un număr de patru ori mai mare decât cel înregistrat în perioada similară din 2015.

“Nu putem face față unor numere atât de mari. Trebuie să rezolvăm cumva această” problemă, a adăugat premierul Rutte.

Acordul Schengen suspendat doi ani?

O sursă din cadrul Comisiei Europene a declarat pentru agenția italiană ANSVA  că executivul comunitar ar putea hotărî suspendarea pe doi ani a spațiului Schengen:

În cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune Consiliului activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani”.

Miniștrii de Interne ai statelor membre au discutat de principiu, în decembrie, propunerea fostei președinții, luxemburgheze, a UE, de reintroducerea a granițelor interioare ale Schengen pe o perioadă de maximum doi ani, ca urmare a deficiențelor pe care criza refugiaților le-a dezvăluit la frontiera elenă.

Propunerea apare la ultimul punct al unui document datat 1 decembrie, elaborat de reprezentanții Luxemburgului, țară ce deține președinția UE.

Conform acestor dispoziții, un stat membru nu poate pune în aplicare astfel de controale pentru o perioadă totală mai mare de șase luni. O prelungire a acestei situații ar necesita adoptarea de către Consiliu, la propunerea Comisiei, a unei recomandări în conformitate cu articolul 26 din Codul Frontierelor Schengen.

O astfel de recomandare poate fi adoptată în circumstanțe excepționale, pentru a aborda o situație în care o evaluare a identificat deficiențe grave și persistente legate de controlul la frontierele externe și măsurile prevăzute la articolul 19 din Cod nu sunt eficiente.

În cazul în care este pusă în pericol funcționarea spațiului fără controale la frontierele interne și în măsura în care circumstanțele excepționale constituie o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității în interiorul spațiului fără controale la frontierele interne sau doar dinunele părți ale acestuia, perioada pentru reintroducerea controlului la frontierele interne poate fi prelungită până la un total maxim de doi ani.”

Propunerea va permite unor țări precum Germania, Austria, Franța și Suedia, principalele țări de destinație pentru imigranții veniți  să-și mențină restricțiile în vigoare dincolo de perioada de maxim șase luni posibilă în prezent.

Un alt avantaj al suspendării extinse, scria Financial Times, ar fi posibilitatea de a impune rapid controlul la frontiere. Încercarea de a suspenda din Schengen în mod individual un stat membru impune o perioadă de evaluare și măsuri de remediere ce pot dura cel puțin trei luni.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.1.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Comisia Europeană scurtează calendarul vaccinării în UE: Peste 13 mil. de români ar trebui imunizați până la vară

Mariana Bechir

Comisia Europeană a anunțat marți accelerarea vaccinării și a prezentat țintele și calendarul recomandat pentru ca UE să revină la vară la un stil de… Mai mult

Europa

Gazprom: Există riscul ca Nord Stream 2 să fie suspendat sau anulat din cauza presiunilor politice

Iulian Soare

Grupul rus Gazprom menționează, în prospectul unei emisiuni de euro-obligaţiuni consultat de Reuters, că există riscul ca proiectul gazoductului Nord Stream 2 să fie suspendat… Mai mult

Europa

SUA post-Trump: Cum percep europenii America lui Joe Biden – studiu ECFR

Victor Bratu

Americanii au un nou președinte, dar nu și o țară nouă. În timp ce majoritatea cetățenilor europeni se bucură că alegerile din SUA au fost… Mai mult

Stiri

Noile categorii de angajați introduse în etapa a II-a a campaniei de vaccinare

Vladimir Ionescu

Guvernul va adopta o Hotărâre ce va include noi categorii sociale și profesionale în rândul populației ce se poate vaccina anti-Covid în etapa a doua… Mai mult

Europa

CEDO condamnă statul român pentru procedura de recunoaștere a schimbării de sex

Iulian Soare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România, cu unanimitate, pentru încălcarea dreptului la viaţa privată în cazul a două persoane cărora autoritățile naționale… Mai mult

Stiri

Kristalina Georgieva cere mai mulți bani statelor membre ale FMI pentru a susține țările puternic îndatorate

Adrian N Ionescu

Fondul Monetar Internațional (FMI) are nevoie de mai multe resurse pentru a ajuta ţările puternic îndatorate, în condițiile marilor incertitudini privind perspectivele economiei globale și… Mai mult

Stiri

Autocolantele pentru promovarea PMB pe autobuze vor fi înlocuite cu reclame comerciale

Vladimir Ionescu

Mijloacele de transport în comun ale STB nu vor mai avea autocolante de promovarea a Primăriei Capitalei. Pe respectivele spații, a explicat primarul general, Nicușor… Mai mult