10 ianuarie, 2020

O nouă evacuare în masă a avut loc în Australia din cauza incendiilor de vegetație ce se extind. Mesaje text de alertă au fost trimise joi pentru 240.000 de persoane din statul Victoria prin care li se solicita să evacueze în zone sigure.

„Dacă primiţi instrucţiuni să plecaţi, trebuie să o faceţi. Este singurul mod care vă garantează siguranţa. Este periculos să vă aflaţi în unele dintre aceste comunităţi. Nu vă putem garanta siguranţa”, a declarat premierul statului Victoria, Daniel Andrews, într-o apariție televizată.


Cele mai recente date prezentate de guvernul federal arată că 27 de persoane au murit, iar 10,3 milioane de hectare, o suprafaţă de mărimea Coreei de Sud, a fost distrusă de flăcări.

Mii de persoane au rămas fără adăpost, iar alte mii au fost nevoite să evacueze casele în mod repetat din cauza incendiilor.

De asemenea, peste 200 de persoane au fost reținute sau arestate pentru că au provocat, intenționat sau nu, o parte din incendiile care devastează Australia începând cu luna noiembrie încoace.


Autorităţile au avertizat că incendiile masive, alimentate de temperaturile ridicate, de vitezele mari ale vântului şi de seceta care durează de trei ani, vor continua până la apariția ploilor substanţiale. Agenţia meteorologică australiană a confirmat joi că nu se prognozează, însă, căderi însemnate de precipitaţii în următoarele luni.

Anul trecut, în Australia au căzut doar 6% din cantităţile obişnuite de precipitaţii, în timp ce temperaturile din timpul zilei au depăşit cu 2 grade Celsius valorile normale. ”Australia se încălzeşte, sezonul incendiilor se lungeşte, iar severitatea vremii favorabile incendiilor din timpul acestui sezon este din ce în ce mai frecventă”, au explicat meteorologii.

Dezastru ecologic 

Incendiile de vegetaţie din Australia sunt atât de extinse încât până acum au emanat circa 400 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă şi au produs poluanţi periculoşi, conform datelor furnizate de programul european de monitorizare Copernicus.

Fumul a traversat Pacificul, ajungând până în oraşe din America de Sud şi ar putea ajunge în Antarctica, a notat Organizaţia Meteorologică Mondială.

Specialiştii în ecologie de la Universitatea din Sydney au estimat la un miliard numărul animalelor (doar mamifere, păsări şi reptile) care şi-au pierdut viaţa din cauza flăcărilor ori au fost rănite.

Incendiile din Australia, tot mai frecvente

Profesorul Stephen J Pyne, de la Arizona State University, fost pompier, autor al unei cărți despre Australia, a explicat căd incendiile de vegetație majore par a fi tot mai frecvente în ultimii 20 de ani. Dacă înainte se produceau o dată la 30 sau 50 de ani, acum ele apar la intervale de numai o decadă.

În ceea ce privește actualele incendii de vegetație, el remarcă longevitatea lor – unele au izbucnit la sfârșitul lui octombrie și par că nu se mai sfârșesc, a explicat profesorul Pyne.

În opinia sa, va trebuită revizuit modul în care sunt concepute operațiunile de combatere a incendiilor, întrucât managementul actual, cu tehnologia actuală nu mai sunt suficiente pentru a face față acestor dezastre ce scapă de sub control. În opinia sa, printre altele ar trebuit folosite alte materiale la construirea caselor și trebuie găsite soluții pentru pentru reducerea riscului la actualele potențiale surse de aprindere, cum sunt liniile electrice.

Incendiul cu cele mai multe victime umane a fost cel din Sâmbăta Neagră, 2009, când au murit 174 de persoane și au ars 450.000 de hectare de vegetație.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: