UPDATE 15.05: Pesticidele de pe portocolele testate în weekend nu depășesc concentrațiile normale, astfel încât și ele au fost eliminate de pe lispa produselor suspectate a fi provocat îmbolnăvirea bebelușilor internați cu sindrom hemolitic-uremic.
Încă unul dintre bebelușii cu sindrom hemolitic-uremic internați la Spitalul Marie Curie din București a murit, în noaptea de duminică spre luni, dar cauza îmbolnăvirii celor 27 de copii încă nu a fost identificată.
Fetița este a doua victimă din grupul de 27 de bebeluși din județul Argeș care au fost spitalizați cu acest sindrom și era unul dintre cei doi bebeluși intubați de la Marie Curie.
La Marie Curie se află în acest moment 10 bebeluși, din care patru sunt în stare gravă, unul intubat.
Alți 14 copii sunt internați la Pitești.
Sursa bacteriei E.coli și a rotavirusului rămâne necunoscută, dar au fost eliminate de pe lista produselor suspecte apa (att cea de la robinet, cât și cea plată), precum și laptele praf.
Direcția de Sănătate Publică Argeș a finalizat analizele probelor recoltate săptămâna trecută și concluzia este că acestea erau conforme: apa potabilă din locuințele celor mai mulți copii (din Pitești, Topoloveni și Ștefănești) este potabilă, la fel ca și apa minerală necarbogazoasă folosită de majoritatea familiilor.
Nu era potabilă apa folosită de:
- o familie din Mărăcineni (părinții spun însă că o utilizau doar pentru pregătirea supei, astfel încât nu poate reprezenta nici ea cauza îmbolnăvirii)
- de la un izvor public din Ștefănești, unde locuiește o altă familie al cărui copil prezintă sindrom hemolitic-uremic), dar părinții spun că nu au folosit niciodată această apă pentru preparea hranei bebelușului
De asemenea, spune DSPArgeș într-un comunicat, “probele de lapte praf recoltate din farmacii corespund standardelor în vigoare, iar microaeroflora și suprafețele de la Spitalul de Pediatrie Pitești se încadrează în limite normale”.
Nu au sosit încă rezultatele probelor de la portocalele ridicate sâmbătă dintr-un lanț de supermarket din Pitești. Ele sunt analizate la București și concluziile ar putea veni în cazul lor cel mai devreme luni.
Sindromul hemolitic-uremic
- Este un tip de septicemie
- Nu se transmite de la om la om și se ia numai prin contact direct
- Atacă peretele vascular al organelor importante, începând cu rinichii
- Provoacă insuficiență renală acută
- Determină mai multe complicații, inclusiv convulsii
- În cazuri severe pot să apară ulcere, pancreatite, insuficiențe cardiace sau pulmonare
- Rinichii trebuie supravegheați un an după externalizare
- Rămân sechele, în unele cazuri fiind posibil ca acești copii să necesite dializă toată viața.
Un răspuns
vaccinurile au fost testate?