miercuri

24 aprilie, 2024

23 martie, 2016

Un refugiat și-a dat foc marți în semn de protest față de închiderea graniței dintre Grecia și Macedonia, publicația britanică The Guardian considerând că mult-apreciatul plan de control al valului de azilanți provoacă haos.

Protestul extrem relatat de The Guardian s-a produs în tabăra din Idomeni, Grecia, acolo unde refugiaților nu li se mai permite de săptămâni intrarea în Macedonia, Europa închizând astfel principala rută Balcanică a migrației.

Aproximativ 12.000 de persoane se află în continuare în Idomeni asteptând redeschiderea frontierei.


Incidentul de marți, în care protestatarul a fost salvat de alți migranți și spitalizat în prezent, a generat o reacție dură a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați care a anunțat încetarea unor operațiuni desfășurate în Grecia în semn de protest față de ceea ce au denumit ”detenția forțată” a solicitanților de azil.

UNHCR afirmă că centrele de primire a migranților din insulele grecești din Marea Egee, centre în care refugiații puteau intra sau pleca în funcție de dorința fiecăruia, au fost transformate practic în centre de detenție. Agenția a anunțat marți că nu va mai organiza transportul cu autobuze către aceste centre din cauză că persoanele care sosesc acolo sunt reținute împotriva voinței lor. ”Aceste centre îngrădesc libertatea de mișcare, iar noi nu susținem de principiu acest gen de facilități închise. Majoritatea celor care sosesc în insulele grecești vin din Siria, Iraq sau din Afghanistan. Oamenii nu ar trebui pedepsiți pentru că sunt în căutarea siguranței”, a declarat Boris Cheshirkov, purtător de cuvânt al UNHR pentru activitatea din Grecia.

Organizația umanitară și-a exprimat preocuparea încă de la semnarea acordului UE-Turcia că Grecia nu are capacitatea de a procesa cererile de azil și de a asigura condiții decente în toate punctele fierbinți ale migrației din insulele Kos, Samos, Leros, Lesbos și Chios.

“UNHCR nu este parte a înțelegerii UE-Turcia și nici nu vom avea vreun rol în procesul de returnare sau de detenție”, afirmă și Melissa Fleming, purtător de cuvânt al UNCHR. Potrivit organizației, acordul semnat cu Turcia este prematur implementat.


Și organizația internațională Medicins Sans Frontieres a anunțat că își va suspenda activitățile umanitare derulate în campusurile din Grecia, continuând numai misiunile de căutare-salvare desfășurate în mările grecești.

”Nimic nu beste clar și există o îngrijorare majoră legată de regimul de detenție cu care se confruntă refugiații. Este o decizie dificilă, dar am decis acest lucru din cauză că nu putem accepta modul în care sunt tratați refugiații”, afirmă Michele Telaro, MSF.

migraCele două anunțuri făcute de organizațiile umanitare pun sub semnul întrebării înțelegerile pe care UE le-a încheiat cu Turcia, înțelegeri care teoretic vor asigura Ankarei o finanțare de 6 miliarde euro.

În baza acordului, migranții care ajung în Grecia vor fi retrimiși în Turcia, pentru fiecare dintre persoanele trimise înapoi peste Marea Egee urmând ca un refugiat din Turcia să fie relocat în Europa.

Deportările ar urma să înceapă din data de 4 aprilie, deși se anunțase inițial că schimbul de persoane se va face începând cu 21 martie. Întârzierea se datorează faptului că personalul de specialitate suplimentar promis Greciei de Bruxelles încă nu a ajuns la Atena, iar numeroase organizații umanitare au criticat acordul.

Printre acestea se numără și UNICEF, care și-a manifestat profunda îngrijorare față de moralitatea și de legalitatea acordului. ”Nu vedem nicio mențiune, nicio preocupare față de soarta copiilor, deși aceștia reprezintă peste 35% dintre persoanele reținute în acest moment în Grecia”, afirmă un purtător de cuvânt al organizației de la Geneva.

Chiar și oficialii UE au numerpase nelămuriri legate de acordul UE-Turcia. ”De exemplu, nu mi-e clar ce se întâmplă cu persoana care refuză relocarea în Turcia, cu atâm mai puțin nu știm ce s-ar putea întâmpla în Turcia cu o asemenea persoană”, dclară pentru Guardian un oficial UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: