joi

25 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2020

Modificările climatice riscă să forțeze milioane de oameni să migreze pentru a evita efectele produse în țara lor de schimbările climatice, a averizat miercuri Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) Filippo Grandi.

Prezent la Forumul de la Davos, Filippo Grandi s-a referit, într-un interviu acordat Reuters, la decizia de luni a Comisiei ONU pentru Drepturile Omului referitoare la refugiații climatici. Victimele încălzirii globale nevoite să fugă din ţara lor de origine, întrucât viața lor este în pericol iminent, vor trebui să fie considerate refugiaţi cu drepturi depline, adică nu vor putea fi expulzate de statul în care ajung, spune decizia.

În actualul context, a estimat oficialul ONU, statele trebuie să se pregătească pentru milioane de migranți posibili:


Trebuie să ne pregătim de o creştere puternică a numărului persoanelor care se deplasează împotriva voinţei lor.

Nu aş îndrăzni să avansez cifre (…), dar vorbim, probabil, de mai multe milioane.

Legislația internațională trebuie adaptată noilor realități

Convenția privind statutul refugiaților, semnată la geneva în 1951, nu include schimbările climatice printre motivele pentru care există obligația de a le acorda protecție internațională celor care fug din țara lor și solicită azil în alt stat.

ONU oferă asistență pentru refugiații care își părăsesc țara de origine din cauza conflictelor sau persecuțiilor, dar schimbările climatice sunt mult mai nediscriminatorii în ceea ce privește victimele.


Este o dovadă suplimentară că problema migrației populațiilor reprezintă o provocare globală care nu se poate limita la câteva țări, este de părere Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

UNHCR și-a crescut treptat bugetul anual, de la aproximativ un miliard de dolari în 1990 la 8,6 miliarde de dolari în 2019, pe măsura numărului tot mai mare de persoane strămutate din cauza conflictelor din Irak, Afganistan și Siria.

În 2018, numărul migranților la nivel global a depășit pentru prima dată nivelul de 70 de milioane de persoane. Cifra este dublă față de acum 20 de ani, crescând cu 2,3 milioane față de 2017 și corespunde unei populații între cea a Thailandei și cea a Turciei.

Principalele trei grupuri de persoane strămutate:

  • Refugiații, adică persoanele forțate să-și părăsească țara din cauza conflictelor, războaielor sau persecuțiilor. În anul 2018, numărul refugiaților a ajuns la 25,9 milioane la nivel mondial.
  • Solicitanții de azil – persoanele aflate în afara țării lor de origine, care beneficiază de protecție internațională dar care așteaptă rezultatul cererii lor de recunoaștere a statutului de refugiat. La finele anului 2018, existau 3,5 milioane de solicitanți de azil, la nivel global.
  • Al treilea și cel mai mare grup, de 41,3 milioane de persoane, este alcătuit din persoanele strămutate în alte regiuni în interiorul propriei țări.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: