În ziua în care premierul României găsea, la Chișinău, argumente în favoarea schimbării produse în Republica Moldova din punct de vedere al sistemului electoral, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul Johannes Hahn (foto) au criticat, oficial, aceste schimbări.
Într-o declarație comună a celor doi înalți reprezentanți ai Comisiei Europene, emisă vineri, se afirmă:
Votul dat joi în Parlamentul Republicii Moldova, care schimbă sistemul electoral din această țară, contravine direct recomandărilor emise recent de către Comisia de la Veneția și de către Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE.
Deși alegerea unui sistem electoral este o decizie suverană a unui stat, UE crede cu tărie că orice schimbare de sistem electoral trebuie operată în sensul întăririi democrației, trebuie decisă pe baza unui larg consens politic, trebuie să fie rezultat al unor consultări reale și trebuie să urmeze recomandările partenerilor internaționali.
Continuăm să împărtășim punctele de vedere ale Comisiei de la Veneția și ale Oficiului OSCE potrivit cărora schimbările generează serioase îngrijorări cu privire la eficiența democrației în actualul context politic.
UE va continua să urmărească atent efectele acestei reforme electorale și a modului în care aceasta este implementată. UE a subliniat, în mod repetat, cel mai recent cu ocazia planificatei proceduri de asistență macro-financiară, nevoia de a respecta mecanismele democratice eficiente, inclusiv asigurarea domniei legii și a unui sistem parlamentar multi-partit.
Modul de implementare al acestor schimbări vor fi analizate inclusiv din perspectiva obligațiilor pe care Republica Moldova le-a asumat la semnarea Acordului de Asociere și în calitate de membru al Consiliului Europei.
Schimbarea operată joi asupra sistemului electoral din Republica Moldova a generat o reacție foarte dură a principalei familii politice europene, PPE, care a cerut Comisiei blocarea finanțărilor către Republica Moldova.
Contrar poziționărilor europene, premierul Mihai Tudose, aflat vineri în vizită la Chișinău, a apărat decizia adoptată joi. În declarațiile sale, Mihai Tudose a vorbit inclusiv de faptul că realitățile moldovenești sunt distorsionate la Bruxelles de către ”neprieteni”.
Siegfried Mureșan: În plan extern, cariera lui MIhai Tudose s-a terminat
Poziția adoptată de premierul Mihai Tudose este aspru criticată și de europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Declarația lui Siegfried Mureșan, în continuare:
Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a semnat astăzi, la Chișinău, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, frăția intereselor PSD – PD.
Sfidând adevăratele nevoi ale românilor de peste Prut și ale cetățenilor moldoveni și recomandările instituțiilor europene și internaționale menite să asigure consolidarea democrației și a legii în Republica Moldova, prim-ministrul Mihai Tudose, așa cum ne-a obișnuit și în România partidul său, PSD, a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția privind noile prevederi ale legislației electorale și a sfidat oamenii care chiar în acele momente protestau pe străzile Chișinăului împotriva acestor modificări.
Graba cu care actualul Parlament al Republicii Moldova a votat noile prevederi ale legislației electorale, iar președintele filorus Igor Dodon le-a promulgat, fiind publicate, apoi, în Monitorul Oficial, practic, peste noapte, amintesc de graba cu care au fost date ordonanțele de urgență ale penalilor de la începutul anului prin care PSD dorea să facă scăpați marii corupți ai României.
Noile prevederi ale legislației electorale întorc Republica Moldova în urmă cu 10 de ani, când comuniștii stăpâneau țara și o prăduiau după bunul plac al unor oligarhi și lideri străini a căror singură grijă a fost cum să slăbească puterea cetățenilor pentru a putea jefui după bunul plac miliardele din banul public al Republicii Moldova.
Astăzi, spre uimirea tuturor partenerilor noștri europeni și internaționali din democrațiile consolidate, prim-ministrul României, Mihai Tudose, a aplaudat o astfel de inițiativă. Cariera lui externă s-a terminat înainte să înceapă.
Din păcate, asta se întâmplă pe seama sfidării intereselor românilor și ale cetățenilor moldoveni.