vineri

19 aprilie, 2024

17 octombrie, 2018

Efectele ordonanței de urgență care modifică legile Justiției sunt inadmisibile și de neimaginat, și riscă să desființeze DNA, a declarat miercuri Augustin Zegrean, fost președinte al CCR.

„După cum arată lucrurile, se dorește desființarea DNA, este cert.


Se dă o lege și toată lumea stă cu gura căscată, nu știe ce să facă, cum se aplică.

Numai legea penală poate fi aplicată retroativ, legea civilă, nu, iar asta nu este o lege penală, e o lege civilă.

La cei detașați nu ai ce să faci, dacă se aplică de astăzi, lor li se reziliază detașarea.

Ceilalți nu au ce să facă, ar trebui să plece acasă, iar asta este inadmisibil, de neimaginat. Nu e în regulă deloc, aici apare aspectul de neconstituționalitate al legii”, a declarat Augustin Zegrean, la Realitatea Tv.


Augustin Zegrean se referă la două noutăți din OUG aprobată luni pentru a schimba sau completa unele dintre modificările aduse de parlamentarii PSD și ALDE legilor Justiției.

Ordonanța intră în vigoare joi, odată cu Legea 242 privind modificarea Statului magistraților și pune două condiții cu potențial exploziv pentru DNA:

  • crește vechimea minimă necesară procurorilor DNA, de la opt ani (în modificările legislative), și șase ani, în prezent, la 10 ani
  • toți procurorii anticorupție trebuie să ocupe postul prin concurs (până acum se făcea prin analizarea dosarul de activitate și un interviu)

Aceasta ar însemna ca toți procurorii de la DNA să fie dați afară, iar unii dintre ei să rămână fără job, întrucât nu au unde să se întoarcă, cât timp nu sunt dleegați la Direcția Anticorupție.

Ordonanța precizează clar că cele două noi reguli se aplică de joi, 18 octombrie, când va intra în vigoare reglementarea:

Articolul 7 al OUG

Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Specialiștii spun că schimbarea regulilor pentru cei deja angajați la DNA este neconstituțională. Până se va lămuri acest lucru, activitatea DNA va fi însă blocată.

Dacă s-ar aplica doar prevederea cu vechimea, ar trebui să plece 34 procurori de la DNA, adică 33% din total (în 2017 existau 107 procurori)

Situația este gravă și al DIICOT, unde intrarea se făcea prin concurs, dar unde există 50 de procurori care nu au vechimea de 10 ani, ceea ce înseamnă că riscă să plece 20% din perosnal (există 93 de procurori în structura centrală și 177 în teritoriu).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: