joi

28 martie, 2024

2 iunie, 2011

Bulgaria intenţionează să îşi majoreze producţia de energie nucleară, potrivit programului energetic strategic al guvernului de la Sofia, adoptat, miercuri seara, de Parlament.

„Bulgaria va apăra pe lângă instituţiile europene menţinerea şi majorarea cotei de energie nucleară”, se menţionează în programul citat de AFP.

De asemenea, autorităţile de la Sofia încearcă să prelungească durata de exploatare a celor două reactoare cu o putere de 1000 W fiecare de la Kozlodui, singura centrală nucleară a Bulgariei, a căror durată de exploatare se încheie în 2019.


Pe de altă parte, guvernul intenţionează să construiască două noi reactoare cu o putere de 1000 W fiecare, fie la Kozlodui, fie într-un nou amplasament, la Belene, pe malul Dunării şi la est de Kozlodui.

Demararea proiectului ruso-bulgar de la Belene se confruntă, însă, cu un dezacord în privinţa finanţării. Conform acordului de construcţie încheiat în ianuarie 2008, costul lucrării ar trebui să se ridice la valoarea de 3,9 miliarde de euro, dar partea rusă consideră că valoarea lucrărilor se cifrează la 6,3 miliarde de euro, din cauza inflaţiei, în timp ce bulgarii au avertizat că nu vor cheltui mai mult de 5 miliarde de euro.

Planul adoptat de parlamentul de la Sofia prevede mai prevede şi „ameliorarea securităţii energetice”, prin ”diversificarea surselor şi a traseelor”.

Bulgaria depinde aproape în totalitate de livrările de gaze ruseşti via Ucraina, în timp ce ţiţeiul importat provine îndeosebi din Rusia, iar unica rafinărie de petrol din ţară aparţine companiei ruse Lukoil.


Ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Traicio Traikov, a dat asigurări că reţeaua bulgară de distribuţie a gazelor naturale va fi racordată, din 2014, la cea a Greciei, odată cu aderarea la gazoductul ITG, care uneşte Azerbaidjanul, Turcia, Grecia şi Italia. De asemenea, Bulgaria are negocieri pentru interconectarea reţelei bulgare cu cele din România, Serbia şi Turcia.

Pe de altă parte, societatea britanică Melrose Resources exploatează din luna octombrie două zăcăminte din Bulgaria, aflate în Marea Neagră, cu rezerve estimate la 2,09 miliarde metri cubi, ce ar urma să satisfacă 15% din consumul de gaze naturale al ţării balcanice.

Bulgaria mai participă şi la proiectul european al gazoductului Nabucco, prin intermediul căruia se doreşte eliminarea Rusiei ca sursă principală de aprovizionare cu gaze naturale, precum şi la iniţiativa ruso-italiană South Stream ce va lega Rusia de Europa pe sub apele teritoriale turce din Marea Neagră, mai notează AFP.

În prezent, energia nucleară, asigurată de centrala de la Kozlodui, ocupă o pondere de 35% din energia ţării. 55% este asigurată de centralele termice, iar 10% îl constituie sursele de energie regenerabile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: