vineri

29 martie, 2024

8 martie, 2023

Miniștrii apărării din UE, reuniți miercuri la Stockholm, vor discuta despre noile rapoarte privind exploziile subacvatice din Marea Baltică, care în septembrie anul trecut au distrus conductele Nord Stream 1 și una dintre cele două conducte Nord Stream 2.

Radiodifuzorii publici germani ARD și SWR și ziarul Die Zeit au publicat marți seară rapoarte care citează oficiali care susțin că exploziile au fost provocate de un „grup pro-ucrainean”. New York Times a avut dezvăluiri similare. Miercuri, și publicația britanică The Times publică un material despre explozii

De precizat: informațiile este dezmințită atât de oficiali ucraineni cât și deoficiali ruși.


Potrivit Politico Playbook, dacă s-ar dovedi adevărată, știrea ar putea avea repercusiuni asupra sprijinului public din Germania pentru poziția pro-Ucraina a guvernului. De asemenea, ar putea complica discuțiile de aderare a Ucrainei la UE și ar putea submina încrederea dintre aliați.

Ce spune presa despre exploziile Nord Stream

Potrivit NYT, oficialii americani au lăsat „deschisă posibilitatea ca operațiunea să fi fost efectuată de către o forță de proxy cu legături cu guvernul ucrainean sau cu serviciile sale de securitate”.

Potrivit relatărilor presei germane, anchetatorii au identificat un iaht care a fost folosit pentru plasarea explozivilor, care aparține unei companii înregistrate în Polonia deținută de doi cetățeni ucraineni.

Echipa care a plasat încărcăturile explozive pe conducte ar fi fost formată din cinci bărbați – un căpitan, doi scafandri și doi asistenți de scufundare – precum și o femeie doctor, toți de naționalitate necunoscută, potrivit rapoartelor.


Anchetatorii par să fi verificat și iahtul, Die Zeit scriind că s-ar fi găsit urme de explozibili pe o masă din cabină.

Atât New York Times, cât și Die Zeit spun că anchetatorii nu au găsit nicio dovadă că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sau guvernul său ar fi fost implicați în operațiune sau știau despre operațiune.

The Times scrie că, la o săptămână după explozia Nord Stream, delegațiile scandinave de la Bruxelles au plecat după o ședință de informare a serviciilor de informații impresionați de cât de detaliate erau informațiile pe care le-au primit.

Potrivit publicației, exploziile au fost efectuate „nu de către americani, ruși sau polonezi, așa cum, se pare, au fost informați reprezentanții acestor țări de către serviciile lor de informații”. Sabotajul, scrie The Times, a fost organizat de persoane private din Ucraina, care nu au fost asociate cu guvernul.

Reacție germană: la fel de probabil, o operațiune sub steag fals pentru a da vina pe Ucraina

„Trebuie să facem o deosebire clară dacă a fost un grup ucrainean, dacă s-ar fi putut întâmpla la ordinele Ucrainei, sau un grup pro-ucrainean care a acționat fără cunoștința guvernului”, a declarat miercuri ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

„Însă avertizez împotriva tragerii unor concluzii pripite”, a declarat el la Stockholm, unde se află pentru a participa la reuniunea miniștrilor Apărării din UE.

Boris Pistorius a spus de asemenea că „este la fel de probabil” ca atacul să fi fost rezultatul unei operațiuni de tip „steag fals” care a avut obiectivul de a da vina pe Ucraina.

Mai multe întrebări decât răspunsuri

Materialul publicat de New York Times spune că oficialii americani cred că Rusia nu a avut niciun motiv să comită atacurile, în timp ce Ucraina avea aceste motive. Acest lucru contrazice declarații anterioare, inclusiv ale fostului șef al serviciilor secrete din Germania, care a spus că Moscova avea cel mai puternic motiv pentru că încetase deja livrările de gaz prin conducte și avea nevoie de o scuză pentru a evita plata penalităților pentru nerespectarea contractelor de livrare semnate cu Berlin.

NYT nu inspiră încredere prin afirmațiile sale că Nord Stream 1 și Nord Stream 2 sunt „două conducte”, în realitate acestea fiind patru. De asemenea, publicația americană nu menționează că una dintre cele patru conducte este neavariată de explozii și, potrivit oficialilor germani, poate încă transporta gaz.

Toate materialele publicate precizează că anchetatorii nu pot exclude totuși că potențiala legătură cu Ucraina face parte dintr-o operațiune de „steagul fals” care urmărește să arunce vina pe Kiev pentru atacuri.

Ce spune Rusia: o dezinformare

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN, spune că rapoartele fac parte dintr-o ”campanie de dezinformare”.

„În mod clar, autorii atacului vor să distragă atenția. Aceasta este o campanie evidentă de dezinformare coordonată de mass-media”, a declarat Dmitri Peskov pentru RIA Novosti.

El și-a mai „exprimat nedumerirea” cu privire la modul în care oficialii americani ar putea „face presupuneri despre atacuri teroriste” purtate asupra conductelor Nord Stream fără a fi parte dintr-o investigație.

Anterior, Rusia a acuzat Marea Britanie că ar fi sabotat conductele din Marea Baltică.

Și ministrul ucrainean al Apărării a dezmințit orice legătură a țării sale cu aceste atacuri. „Aceasta nu este activitatea noastră”, a declarat ministrul Oleksii Reznikov, la Stockholm, înaintea unei reuniuni cu miniștrii apărării din UE.

Jens Stoltenberg: Nu știm cine a purtat atacul

Șeful NATO a spus miercuri că încă nu este sigur cine a efectuat atacul asupra gazoductelor Nord Stream în septembrie anul trecut și că investigațiile naționale trebuie finalizate.

Secretarul general Jens Stoltenberg: „Ceea ce știm este că a avut loc un atac împotriva conductelor Nord Stream, dar nu am reușit să stabilim cine a fost în spatele lui. Există investigații naționale în desfășurare și cred că este corect să așteptăm până când acestea sunt finalizate înainte de a spune mai multe despre cine a fost în spatele lor”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: