vineri

19 aprilie, 2024

25 octombrie, 2017

De ce unele societăţi reuşesc să controleze corupţia, pe cînd altele, precum România, rămân sistematic corupte – este este tema ultimei cărți publicate de Alina Mungiu Pipidi, volum ce a fost lansat marți și se întitulează „În Căutarea Bunei Guvernari – Cum au scăpat alte țări de corupție?”.

Volumul explică modul în care diferite societăți transformă integritatea în normă și corupția devine excepție, analizând experiențele în dezvoltarea controlului corupției, lecții care pot ajuta factorii de decizie politică și societatea civilă să ghideze și să accelereze acest proces.

Multe state dispun în prezent de o agenție anticorupție sau de un Ombudsman, însă nu se poate prezenta nici o dovadă statistică semnificativă potrivit căreia acestea contribuie la progres.


„Corupția e regula pe lume. Corupția nu e excepția. Controlul corupției este ceva care trebuie construit istoric. Se pornește de la corupție, de la faptul că guvernele guvernează în propriul lor avantaj și se construiește norma asta de integritate publică și ce numesc eu ‘universalism etic’ în carte, adică toată lumea e tratată la fel. Nu vă închipuiți că în istoria lumii guvernele s-au născut ca să ne trateze pe toți egal. Egalitatea e principiul de bază în asta. Nu există. Asta există în Cicero și e înrădăcinat în drept, dar asta nu înseamnă că e o normă de guvernare. E, de fapt, ceva foarte rar. Ceva foarte rar care apare numai în țări moderne și foarte, foarte dezvoltate, chit că ea există mult mai mult ca principiu de drept. (…)

Putem să explicăm cinci Românii la fel de corupte. Întrebarea este care au fost momentele de joncțiune în care lucrurile ar fi putut să meargă altfel, cine a ratat s-o ia pe acele momente de joncțiune și ce anume mai putem face astăzi? Deci, o să mai avem asemenea momente de joncțiune?

Din ce am văzut eu, uitându-mă la toate țările astea, trebuie înțeles că oportunități există și noi nu suntem într-un moment prost. Noi suntem la sfârșitul unei perioade foarte bune, după care nu știm ce va urma. Ce mă deprimă pe mine este cât de puțin pregătiți suntem pentru aceste momente de oportunitate. Nu ne plac legile aste pe care le avem. Și se propun legi foarte proaste de niște incompetenți, adică de niște oameni rău intenționați. (…) Ne certăm de luni de zile pe abuz în serviciu, or, în realitate, noi ar trebui să avem alte articole mult mai clare pe care să-i punem la-nchisoare. (…) Se merge totdeauna pe calea minimei rezistențe pe care e mai ușor de făcut proba. De ce? Deoarece cu Parlamentul ăsta nu poți să speri că o să-ți dea o legislație mai bună.

Pe de altă parte, dumneavoastră poate nu știți cine a făcut Codurile astea. Or, eu vă spun că noi le-am făcut, ca să zic așa ceva. Noi. Deci eu țin minte când se făcea, sub domnu’ Predoiu, marea echipă din floarea juriștilor din țară pentru Codurile astea, care au ieșit foarte prost. Azi, la ora asta lucrează cineva, o echipă de juriști, ca să le facă mai bune? Pentru situația aia de oportunitate care poate să se ivească vreodată. În care câștigă o coaliție care chiar vrea să facă lucrurile astea și să schimbe țara în bine. O să fim data viitoare mai pregătiți decât suntem azi?”, a spus Alina Mungiu, citată de Agerpres, la lansarea volumului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: