sâmbătă

15 iunie, 2024

impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare

17 mai, 2024

Guvernul a aprobat în ultima sa ședință, joi, o Hotărâre de Guvern prin care a crescut valoarea Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” de la 68 miliarde euro la 75 miliarde euro.

Această valoare a mai fost crescută în ianuarie anul acesta, de la 62 la 68 miliarde euro.

(Citește și: ”Guvernul se asigură că are cu ce finanța deficitul: crește cu 6 mld. euro plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat”)

Aprobat în 2010, Programul – cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” reglementează
posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 68
miliarde euro (sau echivalent euro din orice valută).


În Nota de fundamentare a proiectului de HG, Ministerul de Finanțe informează guvernul că în acest moment suma rămasă disponibilă prin program este de 2,5 mld. euro, cerând majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 7 mld. euro.

Semnalul cel mai important: situație proastă la încasarea banilor PNRR

Ministerul de Finanțe plasează în interiorul Notei de fundamentare un rezumat critic al absorbției banilor PNRR.

”(…) Planul de finanțare aferent anului 2024 a avut ca ipoteză încasarea a două tranșe de împrumut în cadrul PNRR în valoare estimată de 2 mld. euro, la data prezentei nefiind încasată nicio tranșă.

Astfel, pentru a avea posibilitatea contractării sumelor necesare implementării planului de finanțare în condițiile nematerializării asumpțiilor avute în vedere, respectiv încasarea doar unei tranșe din PNRR în sumă de 1 mld. euro, este estimată posibilitatea creșterii sumelor atrase prin euroobligațiuni cu suma de 1 mld. euro, la 10,5 mld. euro în cursul anului curent”, transmite guvernului ministerul condus de Marcel Boloș.

Justificarea Ministerului de Finanțe:


Pentru acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru anul 2024 precum și pentru a crea flexibilitatea necesară pentru prefinanțarea nevoilor aferente anului 2025 în condițiile existenței unor condiții de piață favorabile”.

Afirmația că România beneficiază de ”condiții de piață favorabile” se referă, probabil, la disponibilitatea investitorilor, nu la dobânzile pe are le plătește statul.

Ministerul de Finanțe mai afirmă că și alte state membre UE și-au majorat valoarea totală a programelor naționale de emitere titluri de stat, indicând cazul Poloniei- ”De exemplu, în cazul Poloniei valoarea Programului MTN a crescut gradual începând cu anul 2007, de la 25 mld. euro, la un nivel de 85 mld. euro în anul 2024”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: