Guvernul a adopat joi solicitarea Ministerului de Finanțe de creștere a plafonului maxim aferent programului-cadru de emisiuni de titluri de stat, „Medium Term Notes”, de la 62 miliarde euro, la 68 miliarde euro.
Modificarea este făcută, explică MFP în Nota de fundamentare, ”în scopul acoperirii necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru anul 2024”.
Suma disponibilă în acest moment prin program: 2,6 mld. euro
În prezent, valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în euro și dolari) în cadrul Programului MTN este în prezent de cca. 59,4 mld. euro echivalent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligațiuni în cadrul Programului fiind de aproximativ 2,6 mld. euro.
Necesar estimat pentru 2024: 8,5-9,5 mld. euro
În contextul planului anual de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice
previzionat pentru anul 2024, se estimează un volum de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 8,5-
9,5 mld. euro (echivalent).
Euroobligațiuni la maturitate în 2024: 3,42 mld. euro
Totodată, în cursul anului 2024 vor ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de 2,88 mld. euro
și 0,73 mld. dolari americani, echivalentul a 3,42 mld. euro.
Ultima emisiune de euroobligațiuni scadentă în anul 2024 este în data de 28 octombrie în sumă de
1,5 mld. euro.
Ministerul de Finanțe precizează: ”Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligaţiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că aceste scadenţe sunt atât la începutul cât și la sfârșitul anului, iar emisiunile noi de euroobligaţiuni se realizează în funcţie de condiţiile de piaţă, cel mai probabil în prima parte a anului şi în al treilea trimestru”.
Justificări suplimentare: Polonia și-a triplat plafonul în 16 ani
Ministerul de Finanțe mai precizează că ”în cazul Poloniei valoarea Programului MTN a crescut gradual începând cu anul 2007, de la 25 mld. euro, la un nivel de 75 mld. euro în anul 2023”.
Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr 64/2007 privind datoria publică, Ministerul Finanțelor este autorizat să angajeze în numele și în contul statului obligații de natura datoriei publice guvernamentale, în principal pentru finanțarea deficitului bugetului de stat, refinanțarea și rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.
În acest sens, pe parcursul unui an, Ministerul Finanțelor contractează împrumuturi guvernamentale independent de evoluția disponibilităților existente în contul curent general al Trezoreriei statului şi de evoluția veniturilor și cheltuielilor bugetului de stat în decursul acelui an.
***