Vehicule de luptă Marder, tancuri Leopard 1 și Gepard, drone de recunoaştere, sisteme antiaeriene Irid-T vor fi transferate Kievului, în cadrul a ceea ce Der Spiegel califică drept cea mai importantă livrare a Germaniei către Ucraina și pe fondul pregătirii contraofensivei.
Este un ajutor militar în valoare de 2,7 miliarde de euro cuprinde 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder, 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri antiaeriene Gepard, 200 de drone de recunoaştere, patru sisteme antiaeriene Irid-T şi muniţia aferentă, proiectile pentru artilerie şi peste 200 de vehicule blindate de luptă şi logistice, precizează Der Spiegel, citat de Agerpres.
Informaţiile au fost confirmate ulterior de ministrul german al apărării, Boris Pistorius, şi de şeful statului-major ucrainean, Andri Ermak.
„Cu toţii dorim un sfârşit rapid al acestui război groaznic şi ilegal (…) Din nefericire, deocamdată nu se întrevede. De aceeea, Germania va furniza tot ajutorul posibil – atâta timp cât este nevoie”, a declarat Boris Pistorius.
SUA, armament în valoare de încă 1,2 mld $
Statele Unite au anunţat săptămâna aceasta un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, destinat în special consolidării apărării aeriene împotriva atacurilor Rusiei.
Acest nou ajutor reflectă „hotărârea Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina prin furnizarea de resurse esenţiale pe termen scurt, cum ar fi sisteme de apărare aeriană şi muniţii”, întărindu-i în acelaşi timp capacitatea de a se apăra „pe termen lung”, se arată într-un comunicat al Pentagonului.
Nu este vorba de o asistenţă directă din stocuri americane, ci de finanţare pentru achiziţii de armament pe termen mai lung, evitându-se astfel apelarea la arsenalul SUA, care a fost deja solicitat.
Pachetul de ajutor nu specifică tipul de sistem de apărare aeriană preconizat, dar oferă muniţie pentru sistemele anti-dronă.
Ucraina a cerut în mod repetat Occidentului să livreze mai multe blindate, artilerie, muniţie, dar şi avioane de luptă şi sisteme de tragere cu rază lungă de acţiune pentru a lovi logistica rusă mult în spatele liniei frontului.
Volodimir Zelenski: Armata este pregătită de contraofensivă, dar succesul depinde de furnizarea armamentului occidental
„Cred că va fi un succes. Ne putem elibera teritoriul. Contraofensiva este foarte importantă. Avem nevoie de o victorie. Cred în soldaţii noştri”, a declarat Volodimir Zelenski.
Zelenski a recunoscut că succesul unei asemenea operaţiuni depinde direct de livrările de armament occidental. „Dorim să salvăm cât mai multe vieţi (ale soldaţilor) putem, aşadar numărul armelor contează (…) Dar nu va exista nicio ezitare. O vom face. Riscul este să nu avem suficiente blindate, de exemplu, caz în care ştim că vor fi mai multe pierderi” în rândul trupelor ucrainene, a admis el, citat de Agerpres.
Ucraina ar fi dispusă să mai aştepte livrări suplimentare de armament occidental, însă termenele nu sunt întotdeauna respectate, aşa că armata ucraineană va trebui să lanseze contraofensiva cu ce are ea în dotare, a sugerat preşedintele ucrainean. El a confirmat că Ucraina nu va aştepta nici eventuala livrare a unor avioane de luptă occidentale, cum ar fi F-16, dat fiind că instruirea piloţilor pentru a le folosi necesită timp.
Zelenski s-a referit şi la aspectul ce ţine de vreme, foarte important în condiţiile de teren ale Ucrainei. „Nu vom aştepta nici vremea”, a spus el, aluzie la recentele ploi abundente care au făcut ca terenul să fie în continuare moale, ceea ce îngreunează deplasarea vehiculelor militare.
****