15 mai, 2023

În numai 3 zile – perioada 13-15 mai – Volodimir Zelenski a vizitat 4 dintre cei mai importanți aliați europeni – Italia, Germania, Franța și Marea Britanie – pentru a se asigura că are la îndemână toate resursele necesare unei victorii.

În urmă cu 10 zile, Volodimir Zelenski a mers în în Finlanda, unde a discutat cu liderii celor 5 state nordice despre sprijinul acordat ţării sale în războiul cu Rusia. O zi mai târziu, președintele Ucrainei a mers în Țările de Jos.

De la începutul primăverii, lumea întreagă aștepta să vadă când și cum începe contraofensiva ucraineană împotriva unei armate ale Rusiei. Oarecum imprevizibil, Ucraina amână bătălia pentru recuperarea teritoriilor pierdute nu înainte de-a-și construi o ofensivă diplomatică la fel de importantă.

Ofensiva diplomatică a pornit înainte de contraofensiva militară


Vizitele lui Volodimir Zelenski, la fel și consultările constante cu Washington și cu Bruxelles, au în egală măsură o importantă greutate politică, legată de viitorul european al Ucrainei.

În esență, războiul din Ucraina este o luptă nu doar pentru teritorii, ci pentru viitorul țării. Pentru a pune capăt cu adevărat conflictului, Rusia va trebui să înțeleagă – sau să fie făcută să înțeleagă – că viitorul Ucrainei va fi decis la Kiev, nu la Moscova.

Și Kievul a arătat foarte clar că vede acel viitor în Occident, ca parte integrantă a instituțiilor euro-atlantice.

Chiar luni, Volodimir Zelenski repeta, într-o intervenție video în Danemarca, că speră ca la summit-ul NATO de la Vilnius Ucraina să primească un calendar de aderare la Alianța nord-atlantică.

Giorgia Meloni: ”Vitorul Ucrainei este viitorul Europei”


În prima etapă a turneului-fulger în Europa, pe 13 mai, președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit, la Roma, cu președintele italian Sergio Mattarella și cu premierul Giorgia Meloni. Ulterior, șeful statului ucrainean s-a întâlnit la Vatican cu papa Francisc.

Atât președintele Sergio Mattarella cât și premierul Giorgia Meloni au transmis că Italia va acorda sprijin militar și financiar și că va susține candidatura aderării Ucrainei la UE.

„Viitorul Ucrainei este viitorul păcii și al libertății. Și este viitorul Europei, un viitor de pace și libertate, pentru care nu există alte soluții posibile”, a declarat Giorgia Meloni, la conferința de presă comună cu Volodimir Zelenski.

La Roma, Volodimir Zelenski a spus presei că rezultatele iminentei contraofensive pentru recucerirea teritoriilor ocupate de forțele ruse se vor vedea în curând, însă nu a dorit să dea detalii despre operaţiune, motivând pentru că acest lucru „nu ar ajuta Ucraina”.

„Pentru noi este foarte important să facem parte din UE”, a completat președintele Zelenski, adăugând în acelaşi timp că Ucraina „aşteaptă multe” de la viitorul summit al Alianţei Atlantice, deoarece „luptăm aşa cum ar lupta o ţară NATO”.

Preşedintele Ucrainei şi-a exprimat speranţa că „în acest an” se vor putea face progrese în ambele domenii, aspect asupra căruia Giorgia Meloni şi-a arătat sprijinul şi a spus că Italia lucrează în acest sens cu UE şi cu șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

Berlin, principalul furnizor european de armament pentru Ucraina

Președintele Ucrainei a sosit pe 14 mai în Germania, vizitând pentru prima oară această țară după atacul lansat anul trecut de Rusia împotriva Ucrainei. Pe vremuri un partener apropiat al Rusiei, Germania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori ai Ucrainei în materie de armament și fonduri.

În ajunul vizitei lui Zelenski, Berlinul a anunțat cel mai amplu pachet cu ajutoare de până acum, în valoare de aproape trei miliarde de euro, care include tancuri, artilerie și sisteme de apărare antiaeriană. Pachetul va include 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri Gepard, peste 200 de drone de recunoaștere și patru sisteme antiaeriene Iris-T, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

Potrivit declarațiilor unor oficiali ai cancelariei, consilierul pentru probleme de securitate națională al lui Olaf Scholz, Jens Ploetner, a propus personal o serie de astfel de arme în cursul unor negocieri confidențiale de pe plan internațional.

Volodimir Zelenski a fost primit apoi cu onoruri militare la cancelaria federală de către șeful guvernului Olaf Scholz (SPD). După o discuție între patru ochi și alta în cerc restrâns, a urmat o conferință de presă comună.

La declarațiile comune cu Olaf Scholz, Volodimir Zelenski a lăudat noul ajutor militar primit de la Germania, pe care l-a numit drept foarte important pentru țara sa.

În discuțiile oficiale, Volodimir Zelenski a cerut Berlin să se alăture unei coaliții de țări dispuse să furnizeze Kievului avioane de luptă. Ucraina s-ar strădui, prin vizitele externe ale președintelui, să pună bazele unei astfel de alianțe față de care cancelarul  Scholz a manifestat inițial reținere.

Paris reafirmă sprijinul categoric al Franței și Europei pentru restabilirea drepturilor legitime ale Ucrainei

Imediat după vizita din Germania, Volodimir Zelenski a ajuns, tot pe 14 mai, și la Paris, iar Franța a anunțat că va oferi sprijin militar suplimentar Ucrainei, inclusiv tancuri ușoare, sisteme de apărare antiaeriană, vehicule blindate, antrenament pentru soldați.

Preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski s-au întâlnit la Palatul Elisse, unde a fost reafirmat „sprijinul categoric al Franței și al Europei pentru a restabili Ucraina în drepturile sale legitime și pentru a-și apăra interesele fundamentale”.

Londra trimite Kiev armament modern

Preşedintele Zelenski a ajuns pe 15 mai la Londra, el fiind primit la reşedinţa de la Chequers, la nord-vest de Londra, de către premierul britanic Rishi Sunak.

Regatul Unit a anunţat luni, înaintea întâlnirii celor doi lideri, că livrează Ucrainei sute de rachete de apărare aeriană și a altor sisteme aeriene fără pilot, inclusiv sute de noi drone de atac cu rază lungă de acțiune, de peste 200 de kilometri.

Marea Britanie a fost constant un ”deschizător de drumuri” în ceea ce privește asistența militară acordată Ucrainei de la începutul agresiunii Rusiei – au fost primii care au oferit blindate grele, rachete cu rază lungă de acțiune și au organizat și găzduit tabere de antrenament pentru militarii ucraineni.

Londra este și unul dintre puternicii susținători ai ambițiilor europene și euroatlantice ale Ucrainei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: