La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

La obiect

O măsură pentru 7 milioane de viitori pensionari: aducerea contribuției la pilonul II de pensii la nivelul legal

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial… Mai mult

27.10.2019

La obiect

Măsurile economice și fiscale din programul cu care Guvernul Orban cere învestirea în Parlament

Din programul de guvernare al echipei cu care premierul desemnat Ludovic Orban va cere învestirea Parlamentului se remarcă următoarele măsuri economice și fiscale considerate urgente:… Mai mult

24.10.2019

Cronicile

După 12 ore de ședință, Înalta Curte mai amână cu o săptămână decizia în cazul lui Adrian Năstase. Elementul surpriză: “telefonul de la 5 dimineaţa”. Dosarul se prescrie în aprilie 2013

de Vladimir Ionescu 30.5.2012

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reunit miercuri într-o ședință maraton de 12 ore, a amânat pentru 6 iunie decizia finală în procesul ‘Trofeul calităţii’, în care fostul prim-ministru Adrian Năstase fusese condamnat de instanțele inferioare la 2 ani de închisoare cu executare.

Pe parcursul a mai bine de 12 ore, fostul premier Adrian Năstase, Irina Jianu, Vasile Cristian Mihai, soţii Bogdan şi Marina Popovici au dat declaraţii complete în dosar, relatează Agerpres.

Adrian Năstase a fost primul care a fost audiat de instanţă. Fostul premier şi-a susţinut nevinovăţia, reiterând că dosarul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie a fost o acţiune politică, dovadă fiind că instanţa de fond a audiat 767 de martori ai acuzării şi doar cinci ai apărării.

Năstase a arătat că împotriva sa nu există nicio probă care să îl incrimineze, iar unica lui implicare în evenimentul ‘Trofeul calităţii’ a fost participarea la finalul manifestării, când a înmânat unul dintre premii.

Procurorul l-a întrebat pe Năstase dacă a vorbit cu Grăjdan (ISC) pe 22 mai, la 5 dimineața

La finalul declaraţiei, Năstase a fost întrebat de procurorul de şedinţă dacă îl cunoaşte pe Constantin Grăjdan, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, şi dacă s-a întâlnit cu el pe parcursul desfăşurării procesului ‘Trofeul calităţii’.

Adrian Năstase a explicat că îl cunoaşte pe Grăjdan de aproximativ doi ani, deoarece acesta este membru al Departamentelor din cadrul Consiliului Naţional al PSD şi participă în fiecare joi la şedinţele acestor departamente.

El a adăugat că a discutat cu Grăjdan despre modul de construire a noilor instituţii şi structurile de conducere, însă nu au vorbit nimic legat de procesul ‘Trofeul calităţii’.

Procurorul de şedinţă l-a mai întrebat pe Adrian Năstase dacă a avut o convorbire telefonică cu Grăjdan, la ora 5,00 dimineaţa, în 22 mai, chiar ziua în care Grăjdan a depus în instanţă o cerere privind retragerea ISC ca parte civilă din proces.

Întrebarea a fost respinsă de instanţă, după ce avocaţii lui Adrian Năstase s-au opus, pe motiv că acţiunea lui Constantin Grăjdan este cercetată de DNA şi nu face obiectul acestui proces.

Pe holurile instanţei supreme, Năstase le-a spus jurnaliştilor că nu a discutat la ora 5 dimineaţa cu fostul şef al ISC şi că totul este o ‘diversiune’ pusă la cale de DNA.

Procurorii au depus, însă, acte la dosar care ar putea avea legătură cu sensul întrebării privind o discuţie dintre Adrian Năstase şi Grăjdan în dimineaţa zilei de 22 mai.

La audieri a urmat Irina Jianu, fostul inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Ea a spus în sala de judecată că a fost numită în fruntea ISC la insistenţa lui Miron Mitrea, iar Adrian Năstase nu a avut nicio implicare în această desemnare.

Un alt inculpat din dosar, Vasile Cristian, a susţinut, însă, în faţa judecătorilor că declaraţiile martorilor aduşi de DNA sunt mincinoase, iar procurorii au făcut presiuni asupra lui în timpul desfăşurării anchetei.

Apărarea lui Năstase a încercat recuzarea judecătorilor

După audierea inculpaţilor, Corneliu Liviu Popescu, unul din avocaţii lui Adrian Năstase, a cerut recuzarea completului de judecată, fiind nemulţumit că la un termen anterior al procesului a fost amendat cu 2.000 de lei pentru neprezentare.

Cererea avocatului a fost respinsă, iar completul de cinci judecători a decis să reia dezbaterile pe 6 iunie, având în vedere că procesul se desfăşura de aproape 12 ore.

DNA l-a trimis în judecată pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Năstase, sub acuzaţia că în 2004 s-ar fi folosit de ”influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat “Trofeul calităţii în construcţii” cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.

În ianuarie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare.

Șefa CSM: Dosarul Trofeul Calității se prescrie în aprilie 2013

Dosarul Trofeul Calităţii se poate prescrie, cel mai devreme în aprilie 2013, a declarat preşedintele CSM, Alina Ghica, miercuri seara, la TVRInfo.

Potrivit preşedintelui CSM, în 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis o listă cu dosarele de corupţie şi datele de prescripţie.

“Trofeul Calităţii” avea termenul de prescriere a faptelor luna aprilie 2013.

“Perioada în care o cauză penală s-a aflat pe rolul Curţii Constituţionale ca urmare a invocării unei excepţii de neconstituţionalitate nu se ia în calculul termenului de prescripţie al cauzei. O decizie în acest sens a fost luată, anul trecut, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. “Peste termenul de 10 iunie se adaugă perioada în care a stat pe rolul Curţii Constituţionale”, a explicat Alina Ghica la TVR Info.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.5.2012

Lăsați un comentariu


Stiri

Universitatea București și Europa FM îi invită pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă la dezbatere

Vladimir Ionescu

Universitatea București și Europa FM le-a adresat candidaților la alegerile prezidențiale aflați în turul al doilea, Vasilica-Viorica Dăncilă și Klaus Werner Iohannis, invitația de a… Mai mult

Europa

Jean-Claude Juncker: SUA nu va suprataxa importurile de automobile europene

Iulian Soare

Preşedintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Donald Trump nu va impunenoi tarife vamale asupra importurilor de automobile europene, precizând… Mai mult

Stiri

Contestația în anulare împotriva condamnării lui Radu Mazăre la 9 ani de închisoare, respinsă

Vladimir Ionescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația în anulare formulată de Radu Mazăre împotriva deciziei de condamnare definitivă la nouă ani de… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor a împrumutat 792 mil. lei de la bănci, cu o dobândă de 3,86%

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 792 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o… Mai mult

Stiri

CNAS anunță licitații pentru mentenanța sistemului informatic. Valoare estimată: 6,3 milioane euro, plus TVA

Vladimir Ionescu

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat licitația pentru serviciile de administrare, mentenanță, suport tehnic, dezvoltare și help desk aferente sistemelor IT din… Mai mult

Stiri

Instanța a decis falimentul RADET – decizie definitivă

Adrian N Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, luni, falimentul Regiei de termoficare a Capitalei, RADET, menţinând astfel decizia de primă instanţă a Tribunalului Bucureşti. Administratorul… Mai mult

Stiri

Varujan Vosgnian a anunțat sfârșitul alianței ALDE – Pro România

Vladimir Ionescu

Alianța dintre Pro România și ALDE s-a încheiat, a anunțat într-un mesaj pe Facebook purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian. Alianța electorală care l-a… Mai mult