fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

După 12 ore de ședință, Înalta Curte mai amână cu o săptămână decizia în cazul lui Adrian Năstase. Elementul surpriză: “telefonul de la 5 dimineaţa”. Dosarul se prescrie în aprilie 2013

de Vladimir Ionescu 30.5.2012

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reunit miercuri într-o ședință maraton de 12 ore, a amânat pentru 6 iunie decizia finală în procesul ‘Trofeul calităţii’, în care fostul prim-ministru Adrian Năstase fusese condamnat de instanțele inferioare la 2 ani de închisoare cu executare.

Pe parcursul a mai bine de 12 ore, fostul premier Adrian Năstase, Irina Jianu, Vasile Cristian Mihai, soţii Bogdan şi Marina Popovici au dat declaraţii complete în dosar, relatează Agerpres.

Adrian Năstase a fost primul care a fost audiat de instanţă. Fostul premier şi-a susţinut nevinovăţia, reiterând că dosarul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie a fost o acţiune politică, dovadă fiind că instanţa de fond a audiat 767 de martori ai acuzării şi doar cinci ai apărării.

Năstase a arătat că împotriva sa nu există nicio probă care să îl incrimineze, iar unica lui implicare în evenimentul ‘Trofeul calităţii’ a fost participarea la finalul manifestării, când a înmânat unul dintre premii.

Procurorul l-a întrebat pe Năstase dacă a vorbit cu Grăjdan (ISC) pe 22 mai, la 5 dimineața

La finalul declaraţiei, Năstase a fost întrebat de procurorul de şedinţă dacă îl cunoaşte pe Constantin Grăjdan, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, şi dacă s-a întâlnit cu el pe parcursul desfăşurării procesului ‘Trofeul calităţii’.

Adrian Năstase a explicat că îl cunoaşte pe Grăjdan de aproximativ doi ani, deoarece acesta este membru al Departamentelor din cadrul Consiliului Naţional al PSD şi participă în fiecare joi la şedinţele acestor departamente.

El a adăugat că a discutat cu Grăjdan despre modul de construire a noilor instituţii şi structurile de conducere, însă nu au vorbit nimic legat de procesul ‘Trofeul calităţii’.

Procurorul de şedinţă l-a mai întrebat pe Adrian Năstase dacă a avut o convorbire telefonică cu Grăjdan, la ora 5,00 dimineaţa, în 22 mai, chiar ziua în care Grăjdan a depus în instanţă o cerere privind retragerea ISC ca parte civilă din proces.

Întrebarea a fost respinsă de instanţă, după ce avocaţii lui Adrian Năstase s-au opus, pe motiv că acţiunea lui Constantin Grăjdan este cercetată de DNA şi nu face obiectul acestui proces.

Pe holurile instanţei supreme, Năstase le-a spus jurnaliştilor că nu a discutat la ora 5 dimineaţa cu fostul şef al ISC şi că totul este o ‘diversiune’ pusă la cale de DNA.

Procurorii au depus, însă, acte la dosar care ar putea avea legătură cu sensul întrebării privind o discuţie dintre Adrian Năstase şi Grăjdan în dimineaţa zilei de 22 mai.

La audieri a urmat Irina Jianu, fostul inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Ea a spus în sala de judecată că a fost numită în fruntea ISC la insistenţa lui Miron Mitrea, iar Adrian Năstase nu a avut nicio implicare în această desemnare.

Un alt inculpat din dosar, Vasile Cristian, a susţinut, însă, în faţa judecătorilor că declaraţiile martorilor aduşi de DNA sunt mincinoase, iar procurorii au făcut presiuni asupra lui în timpul desfăşurării anchetei.

Apărarea lui Năstase a încercat recuzarea judecătorilor

După audierea inculpaţilor, Corneliu Liviu Popescu, unul din avocaţii lui Adrian Năstase, a cerut recuzarea completului de judecată, fiind nemulţumit că la un termen anterior al procesului a fost amendat cu 2.000 de lei pentru neprezentare.

Cererea avocatului a fost respinsă, iar completul de cinci judecători a decis să reia dezbaterile pe 6 iunie, având în vedere că procesul se desfăşura de aproape 12 ore.

DNA l-a trimis în judecată pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Năstase, sub acuzaţia că în 2004 s-ar fi folosit de ”influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat “Trofeul calităţii în construcţii” cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.

În ianuarie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare.

Șefa CSM: Dosarul Trofeul Calității se prescrie în aprilie 2013

Dosarul Trofeul Calităţii se poate prescrie, cel mai devreme în aprilie 2013, a declarat preşedintele CSM, Alina Ghica, miercuri seara, la TVRInfo.

Potrivit preşedintelui CSM, în 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis o listă cu dosarele de corupţie şi datele de prescripţie.

“Trofeul Calităţii” avea termenul de prescriere a faptelor luna aprilie 2013.

“Perioada în care o cauză penală s-a aflat pe rolul Curţii Constituţionale ca urmare a invocării unei excepţii de neconstituţionalitate nu se ia în calculul termenului de prescripţie al cauzei. O decizie în acest sens a fost luată, anul trecut, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. “Peste termenul de 10 iunie se adaugă perioada în care a stat pe rolul Curţii Constituţionale”, a explicat Alina Ghica la TVR Info.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.5.2012

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în vizită la Beirut. 26 de oficiali libanezi reținuți în anchetă

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află sâmbătă la Beirut, înaintea organizării unei conferințe a donatorilor care urmărește strângerea de fonduri care să fie folosite… Mai mult

Stiri

România a trimis opt tone de materiale medicale în Liban

Razvan Diaconu

România a trimis sâmbătă aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care au pleacat de la Baza 90 Otopeni. Cu această… Mai mult

Stiri

Munca flexibilă, aprobată prin OUG. Detaliile

Razvan Diaconu

Proiectul pentru introducerea muncii flexibile (corespondentul modelului german Kurzarbeit) a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Angajatorul va putea reduce unilateral timpul de… Mai mult

Europa

Șapte județe din România, incluse de Germania în lista „zonelor de risc” de călătorie

Vladimir Ionescu

Judeţele Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost incluse de autorităţile din Germania pe lista zonelor de risc, iar persoanele care intră… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește a doua rectificare a bugetului 2020

Razvan Diaconu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a… Mai mult

Europa

Turcia reia operațiunile de prospecțiune în Mediterana de Est

Iulian Soare

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ofertă de titluri de stat pentru populație

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că,  începând de luni, 10 august 2020, se deschide subscripția pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației… Mai mult