joi

25 aprilie, 2024

20 iulie, 2021

Valeriu Gheorghiță, conferința săptămânală privind vaccinareaRata de imunitate colectivă dobândită prin boala Covid-19 şi prin vaccinarea împotriva acesteia este de 44%, la nivel național, conform celei mai recente estimări, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, la conferința săptămânală pe acest subiect. În judeţele Cluj şi Ilfov şi în municipiul Bucureşti, rata este de peste 60%.

„Am finalizat, alături de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, estimarea ponderii populaţionale cu un grad de protecţie faţă de boala COVID obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală. (…) Au fost efectuate două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane. Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimat la circa 44%”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Diferențele sunt semnificative între județe, cele mai mici rate fiind de 20%, procentul populației imunizate prin îmbolnăvire sau vaccinare.


„Două judeţe şi municipiul Bucureşti au o rată de imunitate de grup de peste 60% – judeţul Cluj, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti au peste 60% imunitate colectivă. De asemenea, în 25 de judeţe, peste 20% de persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă şi în trei judeţe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de faţă”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Până la 19 iulie, mai puțin de cinci milioane de români se vaccinaseră, adică sub ținta fixată de guvernanți pentru data de 1 iunie.

Conform datelor publicate marți de către Institutul național de Sănătate Publică, numărul cazurilor de infectare cu tulpina Delta, ce provoacă îngrijorări în întreaga lume privind al patrulea val al pandemiei, a ajuns la 101. Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a precizat că din cei 101 pacienți confirmați cu varianta Delta, 8 erau vaccinați, 6 fiind cu două doze.

Stella Kyriakides, la București: “Este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetăţenilor români”

Potrivit statisticilor Our World Data, 24,4% din populația României – sau 29,7% din populația adultă – este imunizată (două doze de vaccin). La nivelul UE, doar situația din Bulgaria este mai proastă decât cea din România: vecinii de la sud au imunizat doar 15,6% din populație.


Până la sfârșitul lunii august, conform obiectivului fixat de Comisia Europeană, toate statele membre ar trebui să atingă ținta de 70% din populația adultă vaccinată împotriva noului coronavirus, procent important pentru a împiedica izbucnirea unei noi situații epidemice care să blocheze sistemele sanitare și economia.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, aflată vineri în România într-o vizită de lucru, a declarat că țara noastră trebuie să grăbească ritmul vaccinării, nu să se complacă în situația în care se află în prezent.

Ea a avertizat asupra variantei Delta a coronavirusului și a precizat că România are “sprijinul din partea Comisiei Europene în efortul de vaccinare”.

“Suntem conştienţi şi vedem eforturile pe care le faceţi, dar este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetăţenilor români. Nu trebuie să ne complacem în situaţia în care ne aflăm în prezent. Trebuie să facem mult mai multe eforturi în săptămânile care urmează. Varianta Delta a coronavirusului creează o situaţie fragilă şi periculoasă în acelaşi timp. Aşadar, îi îndemn pe români să ia decizia corectă de a se proteja pe ei înşişi şi pe cei din jurul lor şi să se vaccineze”, a spus comisarul Stella Kyriakides, potrivit Agerpres.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: