sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 mai, 2021

Rata de imunitatea colectivă existentă în acest moment în România se situează între 30 și 45% din populație, potrivit coordonatorului programului național de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță

Procentul include persoanele imunizate cu schema completă, pe cele cu o singură doză administrată și persoanele care au trecut prin boală. Această rată ridicată explică incidența scăzută a cazurilor noi, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.

Declarația făcută de Valeriu Ghorghiță duminică seara, la Digi24:


Avem peste 55% persoane în vârstă de peste 50 de ani vaccinate în România cu cel puţin o doză. Se suprapune cu procentul persoanelor vulnerabile, al persoanelor care de la această vârstă în sus au şi boli cronice în procente destul de ridicate.

Pe de altă parte, nu trebuie să uităm conceptul acesta de imunitate colectivă care se obţine ideal şi în mod rapid, sigur, eficient prin vaccinare, dar se adaugă şi imunitatea obţinută prin boala naturală.

În momentul de faţă, avem peste un milion de persoane care sunt raportate cu infecţie SARS-CoV-2 şi care sunt vindecate. Probabil că sunt de cel puţin două ori până la cinci ori mai multe cazuri în mod real care au trecut prin această infecţie şi care fie nu au fost diagnosticate, fie nu au fost raportate, fie au făcut infecţie asimptomatică, aşa încât în funcţie de acest scenariu, de la două până la de cinci ori mai multe cazuri, probabil că imunitatea de grup în momentul de faţă în România este începând de la 30% până la 45%.

Acest lucru explică evoluţia favorabilă din punct de vedere epidemilogic.


Ultimele raportări, valabile duminică arată un număr de 3,129 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze și 944.082 persoane cărora li s-a administrat doar prima doză anti-Covid.

Pentru atingerea imunității colective, care nu exclude apariția unor focare, dar acestea sunt izolate și pot fi controlate ușor prin anchetele epidemiologice, este nevoie de imunizarea a cel puțin 70% din totalul populației. De aceea, ținta vaccinărilor din fiecare stat membru este de 70% din populația adultă, până în toamnă, considerându-se că restul până la 70% din populație se obține pe cale naturală, prin trecerea prin boala Covid-19.

Autoritățile române nu au luat în considerare estimările acestor imunizări naturale atunci când au stabilit restricții pentru stoparea răspândirii noului coronavirus.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: