Executivul a schimbat abordarea în implementarea proiectului impozitării globale a veniturilor pe gospodărie, aceasta urmând să se deruleze în mai multe etape, ținând seama de constrângerile practice și de realitățile sistemului de colectare.
Globalizarea veniturilor va avea loc în prima etapă din 2018, fără a se elimina reţinerea la sursă a celor de natură salarială şi, în doi – trei ani, autorităţile vor „pune la dispoziţia un mecanism online de plată a impozitelor şi taxelor”, care să-i înlocuiască pe consultanţii fiscali, potrivit ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, citat de Agerpres şi Mediafax.
„Se pune problema dacă toţi cetăţenii vor avea abilităţile necesare”, mai ales în mediul rural, a recunoscut totuşi oficialul citat.
Pentru implementarea proiectului „se întrevede un orizont de doi – trei ani, în funcţie de evoluţiile care vor fi mai ales legat de resursa informatică în administrare”, a mai spus Viorel Ştefan. „Ceea ce ar fi trebuit să facă acei consultanţi fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice, care astăzi se găsesc în diverse instituţii ale statului, dacă noi suntem în stare să le integrăm într-o aplicaţie informatică”.
Ministrul Finanțelor promite că va prezenta „până la jumătatea lunii iunie un proiect nu numai cu impozitul pe gospodărie, ci unul de modificare a Codului Fiscal în întregul său”, cu o „componentă importantă se referă la acest impozit pe venit care se gestionează prin globalizare şi prin declarare pe gospodărie”.
„Este o analiză pe care domnul ministru al Finanţelor, dar şi alţii, trebuie să o prezinte. În niciun caz să se renunţe. Urmare a acestei analize vom alege forte bine momentul, să ştim foarte bine plusurile, minusurile, ce avem de făcut din momentul în care implementăm acest nou sistem”, a declarat marţi și premierul Sorin Grindeanu, la sfârşitul discuţiilor avute cu ministrul Finanţelor, potrivit Mediafax.