9 august, 2018

De la primul transport gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, sosit în portul Sines din Portugalia în aprilie 2016 şi până în prezent , importurile UE de LNG din SUA au crescut de la zero la 2,8 miliarde metri cubi, potrivit unui comunicat Comisiei Europene (CE) emis joi.

Uniunea Europeană a cofinanţat sau s-a angajat să cofinanţeze proiecte de infrastructură LNG în valoare de peste 638 de milioane de euro.

În plus față de capacitatea existentă de stocare de 150 de miliarde metri cubi din UE, blocul comunitar sprijină 14 proiecte de infrastructură LNG, care vor majora capacitatea cu încă 15 miliarde metri cubi până în 2021, sprijinind importurile din SUA.


Acordul recent încheiat între SUA şi UE prevede o creştere a achiziţiilor europene de soia şi de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, în schimbul suspendării noilor tarifele vamale impuse de Washington.

Președintele american Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker au convenit, în 25 iulie la Washington, întărirea cooperării strategice în domeniul energiei între SUA şi UE. În acest context, UE va majora cantitatea de LNG importate din SUA, pentru a-şi diversifica livrările de energie şi a le face mai sigure.

S-a mai convenit ca, în 20 august, consilierul pentru comerț al președintelui CE, Jean-Cluade Juncker și omologii de la Washington să continue eforturile pentru implementarea acordului de luna trecută.

Comerțul cu LNG urmează să crească până în 2023 cu 100 de miliarde de metri cubi față de 2017, până la 505 mld. mc, iar Agenția Intwernațională pentru Energie estimează o creștere a gazelor lichefiate până în 2040 cu aproape 20%.


„UE s-a pregătit să faciliteze mai multe importuri de LNG din SUA. Majorarea exporturilor de gaze naturale lichefiate din SUA, dacă preţul este competitiv, ar putea juca un rol important şi strategic în furnizarea de gaze către UE, dar şi Washingtonul trebuie să renunţe la restricţiile impuse la exporturile de lNG. Ambele părţi au mult de câştigat lucrând împreună în domeniul energiei”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Diversificarea este un element important al securității livrărilor de gaze în UE. De aceea creșterea importurilor de gaze lichefiate din SUA la prețuri competitive este binevenită, în vreme ce producția de gaze din UE scade mai rapid decât se prevedea”, a spus comisarul european pentru Climă și energie Miguel Arias Cañete.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: