Deficitul comercial al României (FOB/CIF) în primele zece luni ale acestui a crescut cu peste 9 miliarde de euro comparativ cu perioada similară din 2021 şi a ajuns la 28,405 miliarde euro, ca urmare a unui avans de peste 30% al importurilor, în timp ce exporturile au crescut cu doar 25%, reiese din datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.
În perioada ianuarie – octombrie 2022, exporturile fob au însumat 76,833 miliarde euro, în creştere cu 25,8% faţă de perioada similară a anului trecut, iar importurile CIF au fost de 105,238 miliarde euro, mai mari cu 31,1%, comparativ cu perioada ianuarie – octombrie 2021.
Cea mai mare parte a importurilor provine din relația cu statele membre, care în primele zece luni s-au cifrat la 74,23 miliarde de euro, ceea ce reprezintă puțin peste 70% din totalul importurilor realizate de România.
În ceea ce privește expedierile României către statele membre, acestea s-au ridicat la finele lunii octombrie 2022 la valoarea de 55,72 miliarde de euro, reprezentând 72,5% din total exporturi.
Deficitul comercial extra-UE doar 10 mld. euro
În primele zece luni, exporturile României excluzând UE s-au ridicat la 21,1 miliarde de euro, iar importurile din statele extra-UE, la 31 miliarde euro.
(Citiți și: ”Analiză / După ce și-a spulberat petrochimia, România înregistrează jumătate din uriașul său deficit comercial din produse chimice”)
Astfel, deficitul comercial extra-UE se cifrează, după primele zele luni la 10 miliarde de euro, valoare aproape dublă față de nivelul raportat la finele luni octombrie 2021.
Așa cum se poate observa și din imaginea de mai jos, în luna octombrie 2022, România a înregistrat cel mai mare deficit comercial lunar din ultimii ani.
Astfel, în luna octombrie, deficitul comercial (FOB/CIF) s-a cifrat la 3, 4 miliarde de euro, mai mare cu aproape un miliard de euro față de cel raportat în aceeași lună a anului trecut, avans de 38%, și aproape dublu față de luna octombrie 2000 (+88%).
De unde provine cel mai mare deficit comercial
În primele zece luni, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (41,5% la export şi 32,5% la import) şi alte produse manufacturate (30,1% la export şi 28,7% la import).
Conform explicației INS, la categoria „alte produse manufacturate” sunt cuprinse mărfuri manufacturate, clasificate în principal după materia primă (fier, oţel, cauciuc, metal, etc.) şi articole manufacturate
diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte, etc.).
Din deficitul comercial total de 28,4 miliarde euro, înregistrat după primele zece luni, cea mai mare valoare o reprezintă deficitul la categoria produse chimice și produse derivate nespecificate în altă secțiune.
Cel mai mare deficit provine din nevoia de îngrășăminte chimice pentru agricultură
Astfel, în primele zece luni exporturile de produse chimice au fost în valoare de 3,76 miliarde euro, în timp ce exporturile au depășit 15,3 miliarde.
Altfel spus, România a înregistrat un deficit la această categorie de 11,5 miliarde euro. În această categorie intră îngrășămintele chimice folosite în sectorul agricol.
În perioada similară a anului trecut, exporturile de produse chimice au fost de 3,14 miliarde de euro, iar importurile de aproape 12 miliarde de euro.
Dacă exporturile de produse chimice au urcat cu 19% în primele zece luni față de aceeași perioadă a anului trecut, importurile au avansat cu 28%.
Un alt capitol la care deficitul comercial a explodat în acest an este cel al energiei (combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate).
Dacă în perioada ianuarie-octombrie 2021, la această categorie deficitul comercial se situa la 3,5 miliarde euro, în primele zece luni ale acestui an, deficitul comercial aproape s-a dublat, ajungând la 6,82 miliarde de euro.
Am importat de 12,87 miliarde de euro, în timp ce exporturile realizate în primele zece luni s-au cifrat la doar 5,9 miliarde de euro.
***