cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Importurile la 9 luni ating recordul de 94 mld. euro: Deficit comercial de 25 mld. euro

9 noiembrie, 2022

România a înregistrat un deficit al balanței comerciale (FOB/CIF) de 25,063 miliarde de euro după primele nouă luni din 2022, valoare mai mare cu 8,3 miliarde euro față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele comunicate, miercuri, de Institutul Național de Statistică.

Anul trecut, deficitul comercial al României a fost de 23,7 miliarde de euro, ceea ce înseamnă în primele nouă luni din acest an a fost depășit nivelul înregistrat în 2021.

În primele nouă luni, exporturile României s-au ridicat la 68,8 miliarde de euro, după un avans cu 26,2% față de aceeași perioadă din 2021, în timp ce importurile au crescut cu 31,7%, ajungând la un nivel record de aproape 94 miliarde de euro.

Deficitul comercial a crescut cu încă 3 miliarde de euro în septembrie


În luna septembrie, importurile și-au redus ritmul de creștere înregistrat în luna precedentă, dar avansul a fost peste cel al exporturilor.

Astfel, importurile au crescut în septembrie cu 36,2%, iar exporturile României au avansat cu 34,1% față de aceeași lună a anului trecut.

În luna august, importurile în ritm anual au crescut cu 46,5%, în timp ce exporturile au crescut cu 34,3%.

Exporturile din luna septembrie s-au cifrat la 8,53 miliarde de euro, iar importurile realizate de România au fost de 11,55 miliarde de euro, astfel că deficitul balanței comerciale doar în luna septembrie a gost de 3,035 miliarde de euro.

Exporturile, în continuare dependente de statele UE


Exporturile către statele membre UE în primele 9 luni reprezintă un nivel de 72,4% din totalul mărfurilor și serviciilor vândute în afara granițelor României, fiind foarte aproape de pragul de 50 de miliarde de euro.

În același timp, valoarea introducerilor (importurile) de produse și servicii din țările europene reprezintă 70% din totalul importurilor.

Sursa: INS

În primele nouă luni, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (41,3% la export şi 32,3% la import) şi alte produse manufacturate – clasificate în principal după materia primă (fier, oţel, cauciuc, metal, etc.) şi articole manufacturate diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte, etc.), care înseamnă 30,2% din total exporturi și 28,8% din importuri.

Exporturile de combustibili și materiale derivate către UE au crescut de trei ori

Cea mai mare creștere a exporturilor în primele nouă luni față de aceeași perioadă din 2021 a fost consemnată la categoria „Combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate”, care aproape s-au dublat, ajungând la 5,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 8% din total exporturi.

Către statele membre UE, exporturile de combustibili și materiale derivate s-au ridicat la aproape 2,7 miliarde de euro, după o creștere de 200%.

Totuși și importurile la aceste produse au crescut considerabil, doar pe relația cu UE România ănregistrând importuri cifrate la aproape 5 miliarde de euro, după o creștere cu 281%.

Un alt avans demn de consemnat din punct de vedere al ritmului de creștere este exportul de uleiuri și grăsimi animale și vegetale, care au ajuns la 527 milioane de euro, după ce au crescut cu 142%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: