România a importat în mai 2019 o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh, de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres.
În mai 2018, România a importat doar 3.353 MWh.
Aceasta după ce, în luna aprilie 2019, cantităţile de gaze importate fuseseră de 100 de ori mai mari decât în aprilie 2018.
Totodată, preţul mediu al gazelor de import în luna mai 2019 a fost de 89 de lei pe MWh, conform datelor ANRE, cu 12% mai mic decât cel al gazelor româneşti tranzacţionate pe bursă (101 lei pe MWh), după cum arată cotaţiile Bursei Române de Mărfuri.
OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobată în martie 2019, a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.
Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali, care se tranzacţionează pe bursă, astfel că agenţii economici preferă să importe decât să cumpere gaze româneşti.
Ministerul Energiei invocă prețul mic al importurilor
„Insistăm asupra faptului că importurile de gaze din această perioadă avantajează România, în condiţiile în care preţurile de import din această perioadă sunt cu mult mai scăzute decât în vârf de iarnă”, au scris, luni seara, reprezentanţii ministerului.
Oficialii ministerului nu spun însă că prețurile pe piața liberă internă au crescut din cauza reducerii cantităților disponibile, din cauza OUG 114, care a direcționat producţia internă spre consumul populaţiei, la preţ de mercurial.
Ministerul Energiei se mai arată precocupat de asigurarea stocurilor de gaze naturale necesare pentru sezonul rece, potrivit unei postări pe Facebook, fără să precizeze cât din gazele importate au fost înmagazinate în depozitele subterane.
La finele lunii mai, ministrul Energiei, Anton Anton, declara că majorarea importurilor de gaze nu reprezintă o problemă.
„Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema”, a afirmat ministrul Anton într-o conferinţă.