Cele cinci state mmebre UE, între care şi România, care au cerut interzicerea importurilor agricole ucrainene au ajuns vineri seara la un acord de principiu cu Comisia Europeană. Țările care au impus deja restricții unilaterale pentru aceste produse le vor retrage, iar Comisia va propune măsuri de salvgardare de urgenţă pentru grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, a anunţat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis.
Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au restricţionat importurile de produse ucrainene la începutul acestei luni, în urma protestelor fermierilor din ţările lor, care nu-şi pot vinde recoltele din cauza unei supraoferte ucrainene existente pe piaţa internă.
„Sunt bucuros să anunţ că am ajuns la un acord politic privind importurile de produse agroalimentare ucrainene în UE. Am convenit cu cele cinci state membre vecine ale UE şi cu Ucraina asupra modului în care vom aborda situaţia”, a declarat Dombrovskis într-un mesaj video pe Twitter.
El a precizat că aceste măsuri unilaterale vor fi retrase.
Detaliile acordului
Comisia Europeană va propune măsuri de salvgardare de urgenţă pentru grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, a spus Valdis Dombrovskis, adăugând că ar putea fi explorate măsuri de protecţie şi pentru alte produse, inclusiv uleiul de floarea-soarelui.
El nu a oferit mai multe detalii cu privire la ceea ce presupun măsurile de urgenţă, însă diplomaţi UE spun că importurile acestor produse în cele cinci ţări vor fi blocate, cu excepţia cazului în care vor tranzita către alte ţări din UE sau în ţări terţe, scrie News.ro.
De asemenea, rămâne valabil pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din cele cinci state membre şi vor fi întreprinse acţiuni pentru a asigura exportul către alte ţări prin intermediul coridoarelor de solidaritate.
(Citește și: „Criza cerealelor ucrainiene – în fața unei soluții. România – prima destinație de export. Comisia se trezește după protestele statelor afectate„)
Reacțiile actorilor implicați
- Reacţionând la mesajul comisarului pentru comerţ, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că acordul „păstrează atât capacitatea de export a Ucrainei, astfel încât aceasta să continue să hrănească lumea, cât şi mijloacele de trai ale fermierilor” din UE.
- Polonia a salutat, la rândul său, acordul. „Tocmai am finalizat înţelegerile cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte interdicţia privind importul acestor produse agricole, care, mai presus de toate, a dus la destabilizarea pieţei poloneze”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki.
- Președintele Volodimir Zelenski avertizase recent că restricţiile la importuri încalcă un acord comercial între cei doi parteneri, UE şi Ucraina. „Am discutat despre interzicerea importului de produse agricole ucrainene de către mai multe state vecine”, a declarat ceva mai devreme preşedintele ucrainean în urma unei convorbiri telefonice cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. „Mi-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la astfel de decizii şi am subliniat că aceste măsuri reprezintă o încălcare gravă a Acordului de asociere şi a tratatelor fondatoare ale UE”, a spus Zelenski.
Consiliul UE a aprobat prelungirea scutirii de taxe pentru importurile agricole ucrainene
Consiliul Uniunii Europene, ce reuneşte statele membre ale UE, a aprobat vineri prelungirea cu un an, până în iunie 2024, a suspendării taxelor vamale şi cotelor pentru produsele agroalimentare ucrainene importate în UE, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Decizia de a prelungi accesul liber al produselor ucrainene pe piaţa UE a fost aprobată „în unanimitate” de ambasadorii statelor membre, a anunţat preşedinţia suedeză a Consiliului UE. Pentru a intra în vigoare, această decizie, luată la cererea Comisiei Europene, mai are nevoie doar de aprobarea Parlamentului European.
Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.
Pe de altă parte, mari cantităţi de cereale ucrainene destinate statelor terţe şi transportate prin „coridoarele de solidaritate” create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele în afara UE au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.
Premierii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi preşedintele Bulgariei au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor.
****