marți

24 mai, 2022

Implementarea Directivei Europene a Tutunului: efectele tergiversării. Bugetul și industria prinse între lipsa reglementării și confuziile legilor antifumat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 septembrie, 2016


 
cursdeguvernare.ro
 organizează miercuri 7 septembrie, la Palatul Parlamentului, o dezbatere (de la care speră concluzii și acțiune) privind tergiversarea transpunerii Directivei Europene a Tutunului, precum și perpetuarea confuziilor care se fac și sunt întreținute între o lege antifumat (cu un pronunțat caracter social) și o lege care reglementeaza productia si comercializarea, cu evident caracter economic si bugetar.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Miza demersului vizează consecințele tergiversării și ale confuziei: de la funcționarea în afara cadrului european, la deruta din industrie și la fluctuatiile incasarilor din acciza, cu impact bugetar semnificativ, industria  fiind cel de-al doilea mare contribuabil. Prin urmare, se impunerezolvarea urgentă a incertitudinilor privind reglementarea conform legislației UE.

Daca transpunerea directivei nu va fi adoptată in aceasta sesiune, din cauza lipsei de timp sau a sensibilităților legate de amendamentele la fumatul in locurile publice, care nu au legătura cu directiva, bugetul de stat va avea de suferit alături de industrie.

Pe de o parte, proiectul de lege nu prevede perioada de tranzitie pentru productie, iar Normele de aplicare a legii ar urma sa apara la 30 de zile dupa publicarea ei.
Pe de alta parte, Directiva si proiectul de lege prevăd ca piața trebuie curățata de pachetele actuale pana la 20 mai 2017, cand in magazine urmează sa existe doar pachete noi. Daca nu va fi timp pentru curățarea naturală, atunci vor trebui retrase masiv stocurile, cu returnarea accizelor si taxelor, in vederea distrugerii. O operațiune logistica foarte costisitoare si complicata – din care toată lumea nu are decât de pierdut.
 
Au confirmat prezența la dezbatere :
 
Dragoș Doroș – președintele ANAF
Dorel Fronea – vicepreședinte ANAF – Autoritatea vamală
Deputații
Gabriel Vlase – vicepreședintele Camerei
Aurel Vainer
Florin Buicu
Iulian Iancu
Andreea Paul
Răzvan Mironescu
Eugen Nicolaescu,
 
alături de alți reprezentanți ai comisiilor de Industrii, Juridică, Buget-Finanțe și Sănătate din Camera Deputaților.
 
Vor fi reprezentați pentru a veni cu argumente jucători din industria tutunului, din retail și din fabricarea ambalajelor.
 
cursdeguvernare.ro speră – dată fiind forța de reprezentativitate și decizie a participanților la dezbatere – în finalitatea concretă a discuțiilor atât în interesul bugetelor statului cât și în cel al industriilor contribuabile, date fiind mizele implementării unei Directive europene obligatorii, cu un termen care a devenit deja prea strâns pentru a nu produce prejudicii.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: