vineri

26 aprilie, 2024

4 octombrie, 2020

Obligațiile fiscale restante ale agenților economici s-au dublat în șase luni de pandemie, la 14,4 miliarde de lei, reiese din cel mai recent raport al Ministerului Finanțelor Publice (MFP) privind execuția bugetară.

Finanțele publice au fost lovite puternic de efectele închiderii parțiale a economiei. În martie, veniturile totale colectate la buget au fost de doar 21 de miliarde de lei, cu 25% mai mici decât cele din martie 2019, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza datelor oficiale.

În prima lună de pandemie, valoarea taxelor și impozitelor declarate, dar amânate la plată de mediul de afaceri (facilitate acordată de guvern în baza OUG nr.29/2020) s-au ridicat la 7,7 miliarde de lei.


Pe parcursul următoarelor luni, restanțele au continuat să crească, o situație ceva mai bună fiind înregistrată în iunie, când acestea au scăzut față de mai cu 1,5 miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că executivul a decis să nu mai prelungească termenul de plată pentru obligațiile fiscale după data de 25 octombrie.

În ceea ce privește situația veniturilor lunare din perioada martie-august 2020, în trei luni s-au înregistrat scăderi, iar în celelalte creșteri ușoare față de aceleași luni din 2019.


Cea mai pronunțată scădere a fost cea din martie (-25%), urmată de mai (-12%) și iulie (-8,1%). Rezultate pozitive s-au consemnat în august, când veniturile bugetului general consolidat au înregistrat un avans de 8,8% față de cele din august 2019. Creșteri au fost și în iunie (7,4%), respectiv în aprilie (4,7%).

Per ansamblu, veniturile din primele opt luni din 2020 au fost cu 1,4% mai reduse decât cele din aceeași perioadă a anului trecut.

Rambursările de TVA, în scădere după vârful din martie

Martie a marcat un record în ceea ce privește TVA-ul rambursat de ANAF. Sumele restituite mediului de afaceri, un punct nevralgic a relației dintre companii și stat din cauza întârzierilor mari din trecut, s-au apropiat de circa patru miliarde de lei, mai mult decât dublu față de rambursările din martie 2019, potrivit datelor cursdeguvernare.ro.

Susținerea lichidității în sectorul privat a reprezentat o prioritate a Guvernului în contextul efectelor economice produse de pandemia COVID-19, potrivit declarațiilor făcute de premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Ritmul rambursărilor de TVA a scăzut însă semnificativ în lunile ce au urmat. Sumele restituite în aprilie au fost similare cu cele din 2019, iar în mai acestea au fost reduse la circa jumătate față de cele din mai 2019. O posibilă explicație ar putea fi situația încasărilor din mai.

*estimări pe baza rapoartelor MFP// Sursă date: MFP, calcule cursdeguvernare.ro

În mai, la bugetul general consolidat s-a colectat TVA în valoare de 4,16 miliarde de lei, în scădere cu 19,4% față de mai 2019. Suma reprezintă valoarea netă, deci încasări minus rambursări. Veniturile bugetare nete din TVA ar fi fost cu aproape un miliard de lei mai mici dacă s-ar fi menținut nivelul de rambursare din mai 2019.

Rambursările au fost majorate în iunie, când și încasările par a fi consemnat o evoluție mai bună. Veniturile nete din TVA au fost de 5,27 miliarde de lei, în scădere cu doar 1,2% față de iunie 2019. În iulie și august, rambursările s-au menținut la niveluri similare cu cele din 2019, însă veniturile nete din TVA au continuat să fie mai mici, în special în iulie.

Per ansamblu, rambursările de TVA au fost cu 22,1% mai mari în 2020 față de 2019.

În primele opt luni din 2020, veniturile nete din TVA au fost de 35,1 miliarde de lei, în scădere cu 15% față de aceeași perioadă din 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: