Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
IMM-urile resping amnistia fiscală: ar trebui să fie invers, să fie stimulați contribuabilii buni platnici
de Alexandra Pele , 1.7.2019
Companiile mici și mijlocii nu susțin proiectul de amnistie fiscală anunțat săptămâna trecută de ministrul Finanțelor Publice, precizând că măsurile sunt controversate, dar și că ar putea avea efecte negative.
Ei propun încurajarea contribuabililor care nu au restanțe la buget și reducerea nivelului penalităților.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susține că proiectul nu este echitabil față de contribuabilii onești.
”În locul unei măsuri controversate de amnistie fiscală, cu efecte negative evidente, cu dezavantaje și inechități față de contribuabilii onești, ar trebui avute în vedere măsuri de stimulare a conformării benevole și de bonificare a întreprinzătorilor care şi-au plătit la timp și în bune condiții taxele şi impozitele, precum și măsuri de îmbunătățire a cadrului legal fiscal, vizând în principal aşezarea justă a sarcinilor fiscale potrivit principiului constituţional care reprezintă o garanție a principiului egalității în materie fiscală, precum și reducerea penalităților foarte ridicate din prezent și combaterea plăților întârziate ale autorităților publice față de întreprinzători”, se arată într-un comunicat al CNIPMMR.
Companiile mici și mijlocii cer un cadru legal stabil și predictibil, promis în programul de guvernare, dar nerespectat.
(Citiți și: ”Iancu Guda / Bolile companiilor publice – adică politice, la care numai salariile și datoriile cresc”)
În primele 6 luni ale anului 2019, cadrul legislativ a fost major modificat, fiind adoptate 614 acte normative: 120 de Legi, 4 Ordonanțe ale Guvernului, 46 Ordonanțe de Urgență ale Guvernului, 444 Hotărâri de Guvern, la care se adaugă ordinele ministrilor).
Mediul de afaceri solicită, de asemenea, respectarea regulilor de consultare publică și dialog social.
Companiile cu restanțe la stat vor putea apela de un nou mecanism de eșalonare a datoriilor.
Datornicii cu restanțe de peste un milion de lei vor putea beneficia de o reducere a soldului obligațiilor fiscale de până la 50%, în vreme ce companiile cu datorii mai mici de un milion de lei vor fi scutiți de la plata accesoriilor (dobânzi și penalități), în situația în care își plătesc restanțele până la sfârșitul lunii noiembrie, a anunțat, marți, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Impactul bugetar al măsurilor cuprinse în proiectul de amnistie fiscală este estimat la circa un miliard de lei.