vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 ianuarie, 2012

Salariile sunt pe punctul de a redeveni majoritare în veniturile gospodăriilor populaţiei, potrivit datelor prelucrate de Institutul Naţional de Statistică pentru trimestrul III 2011. Nu e nimic bizar în această constatare: Criza adusese anterior nivelul acestora sub 50% din veniturile medii lunare rezultate din ancheta bugetelor de familie.

Faţă de trimestrul precedent, suma totală pe gopspodărie a scăzut uşor, de la 2.408 lei la 2.402 lei. Rotunjirea la 2,88 membri pe o familie a dat, însă acelaşi venit pe persoană de 835 lei. Veniturile băneşti pe persoană au crescut de la 692 lei la 700 lei, în timp ce veniturile în natură s-au redus de la 143 lei pe persoană la 135 lei pe persoană.

Scăderea preţurilor a redus contravaloarea consumului din surse proprii

Prima evoluţie este firească, dacă se ţine cont de primele de vacanţă, iar cea de a doua ţine de evoluţia preţurilor. Pe fondul unei producţii vegetale foarte bune au scăzut atât veniturile în natură ( contravaloarea consumului uman şi furajer propriu) cât şi cele agricole, îndeosebi prin ieftinirea fructelor şi legumelor.

Atât în mediul rural, cât mai ales în mediul urban, ponderea salariilor a cunoscut creşteri importante. La ţară, scorul salarii – prestaţii sociale a devenit 28% -25%, faţă de 25,7% – 24,9% în trimestrul II. La oraş, ponderea veniturilor din retribuirea muncii a urcat semnificativ pe parcursul acestui an (vezi tabelul).

Veniturile din prestaţii sociale s-au menţinut la 24% din venituri, ceea ce înseamnă că au continuat să scadă sub jumătate din cele provenite din salarii. Acest fapt uşurează întrucâtva povara existentă asupra bugetului şi micşorează deficitul structural pe partea de protecţie socială.

Veniturile familiilor de pensionari s-au diminuat

În ce priveşte evoluţia veniturilor după statutul ocupaţional al capului familiei, evoluţiile au fost net diferite. Salariaţii şi şomerii au avut cel mai mult de câştigat, agricultorii au înregistrat un spor minim iar pensionarii au pierdut mai bine de trei procente din venituri.

Fapt interesant, familiile de pensionari au păstrat ponderea veniturilor din pensii la circa 55%, au crescut ponderea veniturilor din salarii de la 18,8% la 20,7%, dar şi-au redus contravaloarea consumului de produse alimentare din producţia proprie de la 18,6% la 17,1%.Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: