miercuri

27 martie, 2024

14 ianuarie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seara că principalii parteneri ai României – SUA şi UE, încep să-şi piardă încrederea în ireversibilitatea proceselor de modernizare a ţării noastre şi că există riscul ca România să fie izolată.

Șeful statului a insistat pe faptul că atacurile politicienilor la adresa Justiției și la deciziile judecătorilor ne scot din criteriile de la Copenhaga și trimit România la nivelul anului 2000 din punct de vedere al încrederii îl Justiție.

Ieșirea lui Traian Băsescu s-a produs la scurt timp după vizita la București a Victoriei Nuland, adjunctul secretarului de stat american, care a transmis autorităților din România temerile legate de influența politicii asupra Justiției. Vizita a avut loc în urma unor decizii controversate ale coaliției majoritate privind grațierea unor fapte penale și încercarea de protejare a demnitarilor de rigorile legii conflictului de interese.


La aceste decizii s-au adăugat declarațiile dure la adresa justiției aduse de către demnitari PSD, între care premierul Victor Ponta, după noua condamnare la închisoare a fostului prim-ministru Adrian Năstase.

În Vizita la București, Victoria Nuland nu s-a întâlnit și cu premierul Victor Ponta, acesta aflându-se în acele zile într-o vizită privată în Italia.

Din declarațiile lui Traian Băsescu:

 

Despre mesajul Victoriei Nuland

  • Vizita Victoriei Nuland, tratată de unii ca o vizită pentru felicitarea României la 10 ani de la intrarea în NATO, a adus un mesaj concret şi direct, care ar trebui să-i îngrijoreze pe români şi politicieni.
  • Victoria Nuland a venit în calitate de emisar al guvernului SUA şi a avut de transmis un mesaj extrem de serios şi acest mesaj extrem de serios a fost legat de statul de drept din România, care, începând din vara anului 2012, este continuu pus sub semnul întrebării.
  • Majoritatea parlamentară a recidivat faţă de momentul de cumpănă, vara lui 2012, când a fost un atac brutal la statul de drept. Toată lumea a sperat că nu se va repeta, dar comportamentul politic al actualei majorităţi a fost de şubrezire continuă a statului de drept.
  • Acesta este motivul pentru care guvernul SUA a decis să trimită un emisar la Bucureşti şi, ceea ce a constatat emisarul Victoria Nuland, se transmite în toate instituţiile.
  • În cazul în care majoritatea parlamentară recidivează şi continuă atacurile la statul de drept, România riscă să fie izolată pentru mult timp. Repet, suntem pe marginea prăpastiei şi dacă majoritatea parlamentară, în frunte cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, vor continua atacurile la hotărârile judecătoreşti, la justiţie, riscăm intrarea într-o perioadă lungă de izolare.
  • Formulările nefericite ale prim-ministrului, din ultima perioadă, sunt un vot de blam pentru România. A spune „justiţia băsistă” sau „procurorii lui Băsescu” nici nu se confirmă şi arată că aceşti oameni vor trece, imediat ce vor putea, la demolarea justiţiei din România.
  • Aceasta este o îngrijorare pentru partenerii României. Îngrijorarea este maximă şi România este cu un picior deasupra prăpastiei.
  • Suntem un stat serios dacă respectăm criteriile de la Copenhaga, a mai spus preşedintele, amintind avertismentul său, făcut după „marţea neagră”, când a declarat că s-a ieşit din criteriile de la Copenhaga.
  • Azi, Parlamentul European a demonstrat că va adopta hotărâri pentru sancţionarea statelor care nu respectă statul de drept, implicit criteriile de la Copenhaga.
  • Am primit semnale din ambele părţi, SUA şi UE, că pentru nerespectarea statului de drept se vor lua măsuri, de la diminuarea fpnduirlorr europene alocate şi până la suspendarea dreptului de vot.
  • Cea mai mare problemă pe care o avem este de încredere în capacitatea de consolidare a statului de drept şi de încredere în ireversibilitatea proceselor de modernizare a statului.
  • Suntem într-un moment de cumpănă

Despre negocirile cu FMI – renunţarea şa suprataxa pe combustibil

În curând va sosi în România delegaţia FMI – CE – BM, iar preşedintele spune că decizia sa categorică este ca taxa de 7 eurocenţi la carburant să nu se aplice.

  • Anul a adus deja creşteri la pompă şi, spune şeful statului, „vedem toţi că este o minciună faptul că nu va creşte preţul la benzină”. „Dacă de la 1 aprilie vom mai adăuga o taxă, se ca resimţi şi mai mult în preţul la benzină şi motorină. Nu trebuie să creştem preţul la combustibil”
  • De asemenea, cu ocazia vizitei Fondului, preşedintele spune va fi „foarte atent ca recomandările de ţară ale CE să fie introduse în scrisoarea cu UE şi FMI. Pentru că obiectivul nu este acoperit, dacă prin aceste programe şi prin asistenţa pe care o primim de la cele trei instituţii nu punem în aplicare recomandările, nu atingem scopurile acestui Acord”.
  • Nu numai reducerea deficitului este scopul acestui Acord, ci şi modernizarea ţării, a subliniat Traian Băsescu.
  • Exemplul dat de preşedinte a fost rămânerea claselor a IX-a şi a X-a la licee. Dacă ar fi fost duse la gimnaziu. ar fi scăzut abandonul şcolar în primele 10 clase. „Pentru voturile profesorilor”, susţine preşedintele, s-a renunţat la transfer.

Despre revizuirea Constituţiei


Preşedintele traian Băsescu a reamintit decizia CCR care spune că este obligatorie respectarea modificării aprobate la referendumul din 2009, cu Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Dacă nu se face pentru a modifica în acest sens legea fundamentală, nu se justifică revizuirea Constituţiei.

„Nu trebuie să facem o Constituţie pentru interesele de azi ale lui Crin Antonescu şi Victor Ponta, ci una pentru viitorul României”, a spus şeful statului.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: