vineri

19 aprilie, 2024

27 aprilie, 2017

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat și în cazul profesorilor că aceștia sunt funcționari de stat și, prin urmare, pot fi acuzați și condamnați pentru luare de mită.

În accepțiunea legii penale, din categoria funcționari publici fac parte toate categoriile de bugetari, chiar dacă nu se încadrează în strict în acest grup definit de reglementarea specială (Legea privind statutul funcționarilor publici).

De-a lungul timpului au existat controverse aprinse pe acest subiect, aleșii prin vot, medicii, profesorii etc. contestând această convenție care permite tragerea la răspundere a acestora pentru fapte de corupție precum luarea de mită.


În cazul parlamentarilor, subiectul a fost chiar discutat la CCR, iar în urmă cu câțiva ani ICCJ a pronunțat o hotărâre asemănătoare în cazul medicilor de spital.

Curtea „stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”, menționează ultima decizie a CCR, citată de avocat.net

Funcționarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce ține de îndatoririle lor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește, potrivit Codului penal.

Luarea de mită se pedepsește cu închisoare de la trei la zece ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia/activitatea în executarea căreia s-a săvârșit fapta.


Fapta este pedepsită indiferent că mita este pretinsă sau primită în mod direct sau în mod indirect, pentru sine sau pentru altă persoană.

Decizia CCR a fost pronunțată într-un dosar în care o profesoară de liceu a cerut mită 500 de lei (câte 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a promova copiii la geografie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: