vineri

19 aprilie, 2024

14 februarie, 2013

Hotelurile de 3 sau 4 stele ar putea plăti un impozit forfetar de 130 de euro pe an pentru fiecare cameră, în perioada aprilie-decembrie 2013, potrivit unui program-pilot analizat de Ministerul Economiei, a declarat joi Florin Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Programul-pilot privind impozitul forfetar vizează fiscalizarea hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor, cafenelelor și barurilor.

„În comisia în care se discută impozitul forfetar s-a discutat că se doreşte aplicarea unui program pilot pentru un an pentru anumite categorii de servicii. Aceste categorii sunt hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri, cafenele. Cel mai probabil acest program pilot se va introduce de la sfârşitul lunii martie, până în decembrie „, a spus Pârvu, citat de Mediafax.


El a arătat că această măsură vine la presiunea mediului de afaceri, care cere autorităţilor măsuri prin care să dispară concurenţa neloială.

„Este nevoie să se introducă un impozit de aducere la acelaşi numitor comun a companiilor care desfăşoară aceeaşi activitate. Este foarte clar că nu toţi plătesc taxele. Deşi marile lanţuri de hoteluri se află în topul celor mai mari companii din România după cifra de afaceri, dar niciunul în cel al celor mai mari contribuabili la buget”, a mai spus Florea.

Reprezentantul CNIPMMR a arătat că analizele companiilor din turism dar şi ale autorităţilor au arătat că un hotel de 3-4 stele ar trebui să plătească în urma introducerii acestui impozit 130 de euro/an/cameră sau 60-65 euro/an/pat. Pentru o pensiune la mare, impozitul ar ajunge la 60-70 de euro/an/cameră sau 30-35 euro/an/pat.

„Dacă s-ar introduce acest proiect pilot, în loc să se încaseze 39 milioane de euro la buget din impozitarea acestor activităţi se vor colecta 58 milioane de euro. Este o creştere foarte mare „, a adăugat Florea.


CNIPMMR a propus autorităţilor ca pe lângă amplasament, sezonalitate sau vad comercial, la stabilirea impozitului forfetar să se ţină cont şi de numărul de angajaţi şi să se acorde o reducere de 5% la impozit pentru fiecare angajat.

De asemenea, întreprinzătorii doresc să se facă o analiză de impact a măsurii pe trei perioade temporare, respectiv un an, 2-3 ani şi 4-5 ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: