vineri

26 aprilie, 2024

28 martie, 2024

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din această funcție, după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că rămâne ”comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean Constanţa (suspendat)”.

”Cu toată lipsa de modestie, am scris o pagină de istorie în cartea autorităţii”, a scris pe Facebook Horia Constantinescu despre activitatea sa la ANPC, o perioadă marcată de numeroase controverse.

”Închin o ceaşcă de cafea pentru fiecare dintre voi, cei care mi-aţi arătat susţinerea ce m-a mobilizat de-a lungul celor doi ani ca preşedinte al autorităţii. Probabil unii dintre voi deja ştiţi că am fost nominalizat candidatul Partidului Social Democrat pentru funcţia de primar al oraşului Constanţa. Prin forţa lucrurilor, trebuie să renunţ la funcţia de preşedinte pentru a mă putea dedica campaniei şi noului proiect. Cu toată lipsa de modestie, am scris o pagină de istorie în cartea autorităţii”, a scris Horia Constantinescu pe Facebook.


În opinia sa, lasă ””o instituţie funcţională, cu paşi importanţi făcuţi către digitalizare, cu sedii renovate, cu o abordare nouă şi cu performanţe notabile”.

Rămâne șef la Protecția Consumatorului Constanța

”Rămân totuşi în această mare familie, în calitate de comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean Constanţa (suspendat). Trăiesc senzaţia unui divorţ prin acord, dar gândul recăsătoririi cu Primăria Constanţa mă motivează enorm. Pregătesc partajul; las autorităţii câteva sute de ore suplimentare, proiecte şi o vizibilitate pozitivă. Îmi păstrez amintiri minunate şi o reputaţie impecabilă în această poziţie”, conchide Constantinescu.

Conducerea PSD Constanţa a anunţat miercuri seară candidatura lui Horia Constantinescu pentru Primăria Constanţa.

(Citește și: ANI cercetează averea președintelui ANPC, Horia Constantinescu)

Horia Constantinescu, o figură foarte controversată

Din poziția de președinte al ANPC, Horia Constantinescu a făcut mai multe declarații contestate de companiile vizate, dar și de alte autorități ale statului.


În ziua în care PSD a anunțat candidatura sa la Primăria Constanței, Horia Constantinescu a declanșat un nou scandal, referitor la ”carnea de pui vopsită” și plină de salmonella.

(Citește și: Incendiu cu cel puțin 6 morți la pensiunea Ferma Dacilor din Prahova – clădirea nu avea autorizație pentru incendiu – înșuși șeful ANPC îi făcea reclamă)

Ce a spus șeful ANPC

„Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare “gustos”. Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie şi cine a acoperit adevărul”, a scris miercuri şeful ANPC pe pagina sa de Facebook.

Vicepreședintelui ANSVSA l-a contrazis într-o intervenție imediată

Vicepreședintele  Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dănuț Păle (PSD), a declarat la scurt timp după postarea lui Horia Constantinescu:

„Ieşirile din spaţiul public referitoare la siguranţa produselor alimentare fără a aştepta analizele de la laboratoare autorizate nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât şi consumatorilor şi industriei de creştere a păsărilor din România”.

„Într-adevăr a creat o stare emoţională extraordinară, dar din păcate acestea sunt practicile. Puiul galben există de când a apărut pasărea pe pământ. În zona aceasta, de ceva timp, metoda de creştere s-a schimbat. Într-adevăr, se folosesc în reţetele furajere atât pigmenţi naturali pe care îi găsim în porumb şi în lucernă, dar şi dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobaţi de autoritatea de reglementare şi sunt folosiţi în hrana păsărilor (…) Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil că acum au descoperit unele instituţii acest lucru.

Dacă ştie (preşedintele ANPC n.r.) că există acest pericol, avea posibilitatea, pentru că este parte componentă a sistemului de alertă european, să recolteze probe, să ridice în acel sistem de alertă şi atunci toate instituţiile se sesizau, mai ales ANSVSA, şi se trecea la un protocol foarte bine reglementat, cu blocarea produselor respective, cu controale de la fermă până la agentul economic care a pus în vânzare astfel de produse.

Deci, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte clare cum ar fi trebuit să se procedeze, dar, repet, cred că aceste ieşiri fără să aşteptăm analize de la laboratoare autorizate, cu nişte lucruri concrete, nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât şi o temă în rândul consumatorilor şi industriei noastre de creştere a păsărilor care, din fericire, este foarte bine dezvoltată”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, vicepreşedintele ANSVSA.

El a mai explicat că puii, la fel ca și oameni sunt purtători de anumite tipuri de salmonella, dar numai două sunt periculoase și pentru acestea se fac testări:

„Consumatorii trebuie să știe că noi nu mâncăm carne sterilă, doar produsele sterile din conservă nu conțin bacterii. Orice aliment pe care punem mâna are salmonella.

Românii trebuie să aibă garanția că în fiecare abator, fermp, fiecare lot de păsări sacrificat e tratat din punct de vedere al salmonellei, pentru că suntem într-un pogram european și suntem monitorizați.

Salmonella e prezentă natural în intestinul păsărilor, 70% se identifică salmonella, dar e inofensivă. Noi le căutm pe cele două care sunt pericloase și sunt retrase produsele de la raft. Cele 2498 de tipuri inofensive dispar într-un minut de la gătire.

Pe orice etichetă scrie a nu se consuma fără tratament termic. În carne și în toate alimentele sunt bacterii cu care noi conviețuim.”

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: