luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 august, 2020

Una dintre cele mai proeminente personalități pro-democrație din Hong Kong, magnatul media Jimmy Lai a fost arestat luni dimineață, în timp ce ziarul pe care îl conduce, Apple Daily, a fost supus unor percheziții, în baza noilor lei ale securității naționale impuse de China, anunță The Guardian.

Acțiunea poliției marchează prima aplicare a noii legi privind securitatea națională împotriva unei entități media din Hong Kong, care, istoric, s-a bucurat de un grad înalt de libertate de exprimare.

Împreună cu Jimmy Lai au fost arestați și fiul său și alte cinci persoane, sub pretextul colaborării cu forțe străine și al complicității în vederea comiterii fraudei.


Jimmy Lai este unul din cei mai proeminenţi activişti în favoarea democraţiei din Hong Kong şi un critic fervent al regimului de la Beijing, care a impus pe 30 iunie o nouă lege privind securitatea naţională, demers puternic criticat de ţările occidentale.

Noua lege de securitate pedepseşte tot ceea ce China consideră a fi acte de subversiune, secesiune, terorism şi coluziune cu forţe străine cu pedepse ce merg până la închisoare pe viaţă.

Criticii acestei noi legi consideră că prevederile sale strivesc libertăţile cetăţenilor care locuiesc în acest oraş semiautonom, în timp ce susţinătorii săi afirmă că aplicarea sa va aduce stabilitate în insulă după protestele prelungite de anul trecut în favoarea democraţiei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Jimmy Lai a mai fost arestat în acest an, alături de alţi activişti de frunte, sub acuzaţia că a participat la protestele neautorizate de anul trecut.


Într-un interviu acordat Reuters în luna mai, Jimmy Lai a declarat că va rămâne în Hong Kong şi va continua să lupte pentru democraţie, conştient fiind că urmează să fie una din ţintele noii legislaţii în domeniul securităţii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: