vineri

26 aprilie, 2024

20 august, 2020

Cel mai mare producător de electricitate al României, Hidroelectrica, a obţinut un profit net de 806 milioane de lei în primul semestru al acestui an, cu 11% mai puţin față de perioada similară a anului trecut, potrivit raportului periodic al companiei.

Veniturile au scăzut cu 23%, până la 1,873 miliarde de lei, „ca urmare a hidraulicităţii scăzute şi a diminuării preţului mediu de vânzare ca urmare a efectelor COVID-19, precum şi a faptului ca Hidroelectrica a fost obligată să vândă şi mai multă energie electrică pe piaţa reglementată decât în semestrul I al anului 2019 şi la un preţ şi mai mic”, spune raportul citat.

Compania a produs în perioada analizată 7,136 TWh electricitate, cu 23% mai puţin decât în primul semestru al anului trecut și cu 13% mai puțin decât a plănuit.


Cantitățile vândute la preț reglementat de Autoritatea în domeniu (ANRE) au ocupat 23,36% din totalul vânzărilor.

Prețul reglementat de 103,84 lei / MWh a fost cu mult mai mic decât toate celelalte prețuri depe segmentele de piață liberă, până într-atât de mic încât prețul mediu al tuturor vânzărilor a fost de peste 200 de lei / MWh, cîndoțiile în care și prețurile de piață au scăzut considerabil din cauza crizei.

EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a fost în scădere cu 26%, până la 1,251 miliarde de lei, în timp ce veniturile din exploatare au fost mai mici cu 23%, ajungând la 1,823 miliarde de lei.

Investiţiile au crescut cu 32%, până la 53,5 milioane de lei. Cea mai mare creştere, de 81%, a fost în zona investiţiilor în retehnologizări şi modernizări, unde au fost alocate 20,3 milioane de lei.

Nume de cod „Enescu”, pentru achiziția activelor CEZ


Hidroelectrica formează un consorțiu cusocietățile Electrica și SAPE în vederea depunerii unei oferte angajante comune pentru întreg perimetru tranzacției în cadrul Proiectului ENESCU, de achiziție a activelor CEZ România, în conformitate cu perimetrul de interes pentru Hidroelectrica, după cum urmează:

  • RES Tomis Team SA, Odiviu Development SRL și MW Team Invest SRL, subsidiare ale CEZ prin care controlează cel maimare parc eolian onshore din Europa
  • Furnizare CEZ Vânzare SA
  • Servicii CEZ România SA

Consorțiul a depus oferta angajantă pe 25 iunie.

Hidroelectrica este deţinută de statul român prin Ministerul Economiei (80% din acţiuni) şi de Fondul Proprietatea (20%), iar listarea sa la Bursa de Valori București (BVB), care ar da o anvergură mai amplă pieței autohtone, a fost împiedicată de mai multe ori politic, cel mai recent printr-o lege din 10 iunie, care interzice astfel de operațiuni timp de doi ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: