miercuri

24 aprilie, 2024

4 martie, 2020

Hidrocentrala Porţile de Fier

Cea mai mare companie română producătoare de electricitate, Hidroelectrica, a scos din nou la licitaţie contractul de consultanţă de care are nevoie în vederea listării la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Termenul de depunere a ofertelor este 6 aprilie, cu  aproape două luni mai târziu decât cel al licitaţiei anterioare, lansată în ianuarie, la care au participat Lazard, STJ şi Deloitte.

Procedura de listare este astfel întârziată cu două luni, dacă paşii ceilalţi ai agendei nu sunt grăbiţi, având în vedere marele interes al pieţei pentru acţiunile Hidroelectrica.


Valoarea estimată a contractului este de 1.752.500 de euro, ca şi cea din anunţul anterior. Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preţ, iar componenta financiară reprezintă 40% din punctaj, restul acestuia fiind împărţit egal între experienţa şi oferta tehnică a firmelor candidate.

Perioada oficială de derulare a contractului este de 18 luni, ceea ce ar împinge listarea mult în anul viitor, în ciuda intenţiilor oficialilor guvernamentali actuali, care şi-ar dori-o în acest an.

Așteptările optimiste ale pieței privind listarea plasau evenimentul înainte de Crăciunul acestui an.

Listarea Hidroelectrica propriu zisă ar putea avea loc după ce, anterior, un pachet de 5% ar putea fi cumpărat de BERD, care ar fi gata să participe la această etapă de prelistare, potrivit declaraţiilor lui Virgil Popescu, ministrul demis al Economiei şi Energiei.


Operaţiunea de private equity dedicată berd ar creşte atractivitatea companiei şi respectiv valoarea ofertei publice ulterioare.

Valoarea de piaţă a Hidroelectrica este estimată în prezent la mai mult de 20 miliarde de lei, potrivit valorii pachetului de 20% deţinut de Fondul Proprietatea, evaluat la circa 4,1 miliarde de lei în raportul anual al acestuia.

Listarea Hidroelectrica are adversari numeroşi, care au şi reuşit s-o amâne  în ultimii 15 ani.

Mai recent, deputatul PSD Iulian Iancu a argumentat împotriva listării întrebându-se retoric: „De ce, în condiţiile în care e clar că vom avea nevoie de foarte mulţi bani în viitor, s-ar justifica să vând acum 20% din Hidroelectrica? (…) De ce să vând eu când am profit istoric?”, a declarat Iulian Iancu, citat de Financial Intelligence.

Hidroelectrica a avut mereu profituri impersionante după ce a ieşit din insolvenţa în care au condus-o contractele preferenţiale de furnizare pentru numiţii „băieţi deştepţi”.

Totuşi, managementul Hidroelectrica are în plan diversificarea producţiei, având în vedere eventualitatea unor perioade de secetă produse de schimbările climatice. Or, investiţiile în scop diversificării producției sunt mult mai mari decât profitul estimat pentru anul trecut, de circa 1,7 miliarde de lei.

Hidroelectrica a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 4,15 miliarde de lei, în scădere cu 2,7% faţă de 2018. „Se vede cu ochiul liber că încălzirea globală ne afectează zi de zi. Când avem mai puţină apă, noi producem mai puţin. (…)De aceea vrem să mergem pe diversificare“, a spus Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, la ZF Power Summit.

La 9 luni din 2019, Hidroelectrica avea afaceri de 3,3 miliarde de lei şi un profit de 1,3 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului trecut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: