România ocupă locul 54 într-un clasament global al complexităţii reglementărilor financiar-contabile, cu care se confruntă companiile străine, într-o altă ţară.
Ultimul loc (94) este cel al mediului celui mai lejer și este ocupat de Insulele Cayman, potrivit unui studiu al firmei de consultanță TMF Group, cu operațiuni în 80 de țări ale lumii.
Studiul TMF Groop este rezultatul sondării reprezentanților companiei în țările cercetate, cărora li s-a cerut să evalueze dificultatea de conformitate a unei companii străine la reglementările locale după patru criterii de ficifultate, privind:
- – tranzacțiile transfrontaliere și reprezentarea corporatistă la nivel local a companiilor;
- – reglementările fiscale locale și raportarea conform acestora;
- – reglementările contabile și gradul de tehnologizare a raportărilor;
- – structura taxelor și impactul acestora, necesitatea adaptării afacerii la reglementări și riscurile neconformării cu acestea.
Astfel, Turcia este ocupanta locului 1, al celui mai dificil mediu de reglementare contabilă și fiscală, pentru că (printre altele) raportările trebuie făcute inclusiv pe suport hârtie, în limba și moneda turcă.
Afacerile sunt dificile în Italia, care este pe locul 3 în topul complexității conformării financiare, pentru că taxarea este structurată pe trei nivele, național, regional și municipal, iar în Grecia (locul 4), mai ales pentru că taxele foarte numeroase se plătesc mai multor entități.
România pe harta dificultății fiscale
Mai complicate decât sistemul fiscal și contabil din România sunt cele din Croația (20), Letonia (36), Portugalia (40), Polonia (47) și Rusia (53), după Indexul TMF Group de complexitate financiară pe 2017.
Imediat după România, dificultatea conformării fiscale și contabile medii fiscale scade în Olanda (54) și, dintre țările cu care România concurează, eventual, pentru investiții străine, în Cehia (60), Lituania (62), Slovacia (65), Bulgaria (66) şi Serbia (82).
Cele cinci cele mai puţin complexe jurisdicţii au „cerinţe de raportare simplificate şi cote de impozitare avantajoase pentru încurajarea investiţiilor: Jersey (locul 90), Hong Kong (91), Emiratele Arabe Unite (92), Insulele Virgine Britanice (93) şi Insulele Cayman (94)”.
Printre cele mai dificile medii se mai numără și cele din China (locul 7) și Belgia (8), Mexic (15), Israel (17) și Spania (18), Austria (21) și Luxemburg (24).
Pentru stabilirea locurilor în clasament, experţii contabili şi fiscali interni ai TMF Group au utilizat patru parametri de complexitate, luând în considerare normele şi reglementările contabile şi fiscale din cele 94 de jurisdicţii şi riscurile aferente neconformităţii.
Tendinţele
Experţii TMF Group din toată lumea au fost chestionaţi privind cele mai importante probleme viitoare ridicate de complexitatea mediului fiscal şi juridic şi cele mai numeroase răspunsuri s-au referit la riscul de neconformare a companiilor străine cu reglementările locale.
Conformarea fiscală şi nevoia de auditare fiscală este a doua prioritate, urmată de tehnologiyarea raportărilor şi a relaţiilor cu autorităţile.
Consultanţii fiscali sunt tot mai preocupaţi, în ordine, de implicaţiile strategiilor de exploatare a diferenţelor de reglementare în scopul evitării taxării profiturilor (BEPS – base erosion and profit shifting), de complexitatea reglementărilor contabile şi de securitatea cibernetică.