Comisia Europeană a aprobat harta României privind acordarea ajutoarelor de stat pentru dezvoltarea regională în perioada 2014-2020.
Noile reguli stabilesc condiţiile în care România, ca de altfel orice stat membru, poate acorda ajutoare de stat în scopul dezvoltării regiunilor.
Harta ajutoarelor regionale a României definește regiunile care pot beneficia de ajutoare regionale pentru investiții, acordate de autoritățile române, și stabilește nivelurile maxime ale ajutoarelor, pentru perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2020.
Întregul teritoriu al României va fi eligibil pentru ajutoare regionale pentru investiții. Nivelurile maxime ale ajutoarelor care pot fi acordate proiectelor regionale de investiții realizate de întreprinderile mari din zonele asistate se situează între 10% și 50% din costurile totale ale investiției, în funcție de regiune. Pentru investițiile realizate de IMM-uri, aceste procente pot fi majorate.
Regiunile care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE sunt eligibile în mod prioritar pentru ajutoarele regionale pentru investiții, potrivit regulilor la nivel comunitar. În noua hartă, la această categorie se încadrează regiuni reprezentând 89,4% din populația României.
Nivelul ajutoarelor de stat va fi între 35% și 50% din costurile eligibile ale proiectelor de investiții în cauză.
Și alte regiuni aflate într-o situație defavorizată față de media UE sau de media națională pot deveni eligibile dacă îndeplinesc anumite criterii și dacă respectă criteriul acoperirii demografice totale.
Regiunea din jurul Bucureștiului, în care locuiește 10,6% din populația României, va putea să beneficieze de ajutoare regionale pentru investiții la intensități maxime ale ajutorului variind între 10% și 35%. Procentul de ajutor de stat este mai mic pentru că PIB-ul pe cap de locuitor în regiunea bucureşti-Ilfov este peste acum 75% din media UE.
În restul regiunilor asistate, intensitatea maximă a ajutorului va rămâne neschimbată, cu excepția unei singure regiuni (Vest) în care se va înregistra o ușoară scădere (10 puncte procentuale), având în vedere că PIB-ul acesteia a crescut și că regiunea este în prezent mai puțin defavorizată față de media UE.
Conceptul de ajutoare de stat regionale, la nivelul UE
Orientările privind ajutoarele regionale stabilesc normele în temeiul cărora statele membre pot acorda întreprinderilor ajutoare de stat pentru a sprijini investițiile în instalații de producție noi în regiunile defavorizate ale Europei sau pentru a extinde ori moderniza instalațiile existente.
Scopul final al ajutoarelor de stat regionale este de a sprijini dezvoltarea economică și ocuparea forței de muncă.
Articolul 107 alineatul(3) litera(a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) permite statelor membre să acorde ajutoare de stat pentru a promova dezvoltarea economică a regiunilor în care nivelul de trai este anormal de scăzut sau în care există un grad de ocupare a forței de muncă extrem de scăzut.
Potrivit orientărilor privind ajutoarele de stat regionale, aceste regiuni sunt zonele care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE și regiunile ultraperiferice.