duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 aprilie, 2016

nou
Viitoarea bancnotă de 20 dolari

Harriet Tubman, luptătoare pentru abolirea sclaviei, va deveni prima figură afro-americană reprezentată pe o bancnotă a Statelor Unite, Trezoreria americană anunțând miercuri că va înlocui figura președintelui Andrew Jackson din centrul bancnotei de 20 de dolari.

Potrivit Reuters, Departamentul Trezoreriei a anunțat că Tubman, născută în sclavie în 1820 și care a ajutat de-a lungul vieții  sute de sclavi să își găsească libertatea, va ocupa centul noii bancnote, iar Jackson, care a fost proprietar de sclavi, va fi mutat pe spate.

vechi
Actuala bancnotă de 20 dolari

La prezentarea unor schimbări de grafică care inclus și bancnotele de 5 și de 10 dolari, Secretarul Trezoreriei, Jack Lew, a afirmat că noul design dă instituției ”o șansă de reflecție suplimentară asupra istoriei americane”.


Noua bancnotă de 10 dolari va conține în fundal imaginea a 5 lidere ale Mișcării sufragetelor iar figura principală va fi cea a unuia dintre părinții fondatori ai națiunii- Alexander Hamilton.

Pe spatele noii bancnote de 5 dolari va fi reprezentată fosta primă doamnă Eleanor Roosevelt împreună cu luptătorul pentru drepturi civile Martin Luther King Jr., au anunțat oficialii. Fostul președinte Abraham Lincoln va fi păstrat ca figură centrală a bancnotei.

Jack Lew a anunțat că modelele exacte vor fi prezentate oficial până în 2020 și vor intra în circulație ”cât mai curând posibil”. Din ”motive de securitate”, secretarul Trezoreriei nu a anunțat data exactă a intrării în circulație a noilor modele de bancnote, însă a precizat că cea de 10 dolari va fi prima lansată.

Decizia de înlocuire a fostului președinte Jackson cu Harriet Tubman vine după luni de zile de analiză a celei mai potrivite figuri feminine care să fie imprimată pe bancnotele americane.


Dezbaterea a început în iunie 2015, declanșată parțial de o scrisoare primită de președintele Obama, în care o tânără critica inexistența unei figuri feminine pe bancnotele americane.

Jack Lew a afirmat că au fost analizate sute de variante până să se ajungă la soluția prezentată miercuri.

Femeile au mai fost reprezentate pe valuta americană în trecut-  Martha Washington a figurat pe un certificat de 1 dolar-argint între 1891 și 1896, iar Pocahontas, fiica căpeteniei amerindiene Powhatan-Sachem, mediatoare între englezi și tribul ei din colonia Virginia de Nord, a figurat într-un grup reprezentat pe bancnota de 20 de dolari, între 1865 și 1869.

Femeile americane sunt prezente pe monede: Sacagawea, nativă americană pe dolarul de aur, sufrageta Susan B. Anthony pe dolarul de argint, iar activista Helen Keller pe moneda de 25 de cenți a Alabamei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: