joi

28 martie, 2024

30 aprilie, 2011

Guvernul susţine că îşi menţine obiectivul de adoptare a monedei euro în anul 2015, însă fără să precizeze dacă va fi la 1 ianuarie sau la 31 decembrie.

Conştienţi că amânarea aderării la zona euro ar echivala cu un eşec al coaliţiei PDL-UDMR-UNPR înainte de alegerile din 2012, guvernanţii au adoptat, vineri, un Program de convergenţă prin care la nivel declarativ susţine că nu-şi amână obiectivul.

”Nu avem niciun fel de motiv ca astăzi să renunţăm la acest obiectiv. România şi-a îndeplinit şi îşi îndeplineşte prin măsurile pe care le-a luat şi le ia motivele în vederea aderării la euro în 2015”, a spus premierul Emil Boc, după şedinţa de guvern de miercuri.


El a menţionat, însă, că data exactă a aderării la zona euro va fi cunoscută după negocierile cu oficialii europeni.

Premierul a recunoscut că deficitul bugetar va scădea în ritm încet, însă a apreciat că scăderea va fi sigură, dacă nu se vor face concesii electorale.

”Datoria publică este cu mult sub 60% cât prevăd criteriile de la Maastricht, iar în privinţa deficitului, România va coborî încet, dar sigur, spre 3%, atât cât este exigenţa pentru aderarea la moneda euro. Măsurile de consolidare fiscală pe care le-am luat vin şi ele să arate că drumul pe care este România este unul corect, al pregătirii pentru aderarea la euro, evident cu condiţia să nu se facă paşi înapoi în anii electorali”, a spus Emil Boc.

La rândul lui, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a estimat că Româbia va intra în anul 2013 în mecanismul ratelor de schimb, care este anticamera adoptării monedei unice.


”Am păstrat calendarul de aderare la zona euro pentru 2015. Nu sunt modificări legate de calendar, cel stabilit iniţial se menţine. În 2013 vom intra în ERM”, a spus ministrul de Finanţe, fără a preciza data exactă a aderării.

Potrivit unor surse din coaliţia de guvernare, aderarea la eurozone va fi precedată de o perioadă de 11 luni în care leul şi euro vor circula în paralel.

Prognozele româneşti sunt optimiste

 

Potrivit şefului Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, România va îndeplini criteriile de adoptare a monedei euro:

– Inflaţia se aşteaptă să fie în marja de 3% în 2013 şi să se apropie de 2% în 2014. Deci vom avea criteriul îndeplinit.

– Cursul de schimb valutar aşteptat de CNP este 4,1 lei/euro pentru 2014-2015.

– Din anul 2012 România intră într-un ciclu de creştere economică de 4% pe an în următorii 6-7 ani.

Condiţiile de aderare la zona euro

Pentru aderarea la zona euro, România mai are nevoie să îndeplinească măcar criteriile de convergenţă stabilite prin Tratatul de la Maastricht:

– Rata medie a inflaţiei, monitorizată pe o perioadă de un an înainte de efectuarea verificării, să nu depăşească cu peste 1,5% rata inflaţiei din cele trei state membre UE cu cea mai mare stabilitate a preţurilor

– Raportul dintre deficitul public şi produsul intern brut nu trebuie să depăşească 3%

– Datoria publică trebuie să fie sub 60% din PIB

– Rata dobânzii nominale pe termen lung nu trebuie să fie cu mai mult de 2% peste cea realizată de primele trei state membre ale eurozone cu cea mai slabă inflaţie în anul precedent

– Cel puţin în ultimii doi ani de dinaintea verificării condiţiilor, marjele de fluctuaţie normale stabilite prin mecanismul cursului de schimb în Sistemul Monetar European trebuie să fie respectate fără mari eforturi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: