marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 martie, 2019

Datoriile la bugetul de stat ale companiilor din energie vor fi șterse, potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Acesta prevede că vor fi stinse creanțele fiscale administrate de Ministerul Finanțelor prin ANAF, prin trecerea unor active deținute de companiile vizate în proprietatea publică a statului, respectiv în administrarea Ministerului Energiei.

”Prin derogare de la prevederile art. 263 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, la cererea operatorilor economici care dețin capacități de producere a energiei electrice instalate in Sistemul Electroenergetic National reprezentând active functionale energetice, creanţele fiscale administrate de Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se sting prin trecerea în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei a unor active funcționale energetice, aflate în proprietatea acestora”, se arată în proiect.


Cererea operatorilor economici care doresc transferul activelor în schimbul ștergerii datoriilor va cuprinde o analiză tehnico-economică privind justificarea operaţiunii şi efectele acesteia și va fi însoțită de avizul favorabil al ministerului de resort, al Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei și al operatorul de transport și sistem Compania Națională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica.

Stingerea creanţelor fiscale se va face la valoarea bunurilor ce intră în componenţa activelor funcționale energetice, stabilită prin raportul de evaluare întocmit de către un evaluator independent atestat în condițțile legii.

Lista bunurilor aferente activelor functionale energetice ce urmează să fie evaluate, precum şi raportul de evaluare prevăzut se aprobă prin  ordin emis de către ministrul Energiei.

Ministerul Energiei şi operatorii economici încheie un proces-verbal de predare-preluare prin care se trec în proprietatea publică a statului activele functionale energetice care cuprinde şi valoarea acestora.


Data stingerii creanţelor este data încheierii procesului -verbal.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În termen de 15 zile de la data intrării în proprietatea privată a statului a bunurilor, Ministerul Energiei va demara procedurile prevăzute de lege pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale, persoană juridică română, care are iniţial, ca acţionar unic, statul roman.

Bunurile prevăzute la alin. (1) se constituie ca aport în natură al statului la capitalul social al societăţii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: