marți

26 martie, 2024

24 iunie, 2019

Veniturile obținute din vânzarea licențelor de telecomunicații mobile 5G  nu vor alimenta investiţiile publice pentru stimularea unei creşteri economice sustenabile, ci  se vor consuma pe pe majorările de pensii programate pentru septembrie și pe cele de salarii deja intrate în vigoare în acest an – potrivit unui raport al agenției de rating japoneze JCRA.

„Guvernul are în plan să finanțeze aceste cheltuieli prin taxe adiționale în industrii specifice, inclusiv cea bancară, din dividendele crescânde plătite de companiile de stat, ca și din veniturile din vânzarea licențelor 5G, în capul listei de măsuri pentru îmbunătățirea colectării taxelor”, se arată în raportul citat.

Agenția de rating japoneză JCRA a anunțat reconfirmarea rating-ului de țară acordat României (BBB/BBB+, pentru datoria pe termen lung în valută, respectiv în monedă locală), cu menținerea perspectivei stabile.


Totuşi, JCRA invocă şi toate problemele legate dezechilibrele macroeconomice, inclusiv cele ale OUG 114 / 2018, care le-au amplificat, şi care au fost la un pas să ducă la schimbarea perspectivei ratingului S & P din „stabil” în negativ.

Venituri nesigure

În timp ce în Parlament se află OUG 114 / 2018, care a introdus taxa pe activele bancare, formula de taxare a fost deja modificată de OUG 19/201, așa că volumul veniturilor suplimentare din această sursă este incert.

Pe de altă parte, asupra derulării la timp a licitației pentru frecvențele 5G a aruncat îndoieli însăși Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), care o va organiza.

În caietul de sarcini care trebuie lansat trebuie să fie prețurile de pornire, „care, așa cum sunt în Ordonanța minune (OUG 114/2018) nu sunt aplicabile sau sunt complet rupte de realitatea industriei, ajungându-se la miliarde de euro”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, acum două săptămâni.


ANCOM nu a avizat favorabil OUG 114 în luna decembrie 2018 și potrivit opiniilor transmise „în mod direct și în Parlament și în Guvern, ar trebui abrogate toate prevederile din OUG 114 referitoare la sectorul telecom”, potrivit oficialului citat

Arbitrul telecom dorește să se revină la legislația anterioară, bazată pe OUG 111, prin care ANCOM propune prețurile de pornire licență și Guvernul le adoptă prin Hotărâre.

Un program de convergență adoptat de guvern printr-un memorandum menționează intenția de a se încasa 2,1 miliarde lei din licitațiile 5G.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: