Premierul anunță că va lista la București și Londra 4 mari companii - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Premierul anunță că va lista la București și Londra 4 mari companii

3 mai, 2015

victor pontaGuvernul intenţionează să listeze în acest an sau cel mai târziu anul viitor, la bursele din Bucureşti şi Londra, acţiuni ale unor companii precum Aeroportului internaţional Bucureşti-Otopeni, portului Constanţa, Hidroelectrica, Romtelecom și altele. Anunțul a fost făcut duminică de premierul Victor Ponta.

Premierul Ponta a adăugat, la postul B1 TV, că se poate discuta şi despre vânzarea CFR Marfă, dar că Tarom nu poate fi listată deoarece va rămâne pe pierdere.

De la declarațiile de intenție până la listarea propriu-zisă e însă o cale lungă, multe dintre companiile aflate pe lista premierului având probleme legate de guvernanță, de management sau de implicarea guvernului în decizii economice.

Declarații de intenție


Guvernul a anunţat, miercuri, că a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, însărcinând Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară să gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursă, astfel încât noi listări să aibă loc încă din toamna acestui an.

Analiza portofoliului actual al statului a relevat existenţa a trei categorii de societăţi naţionale care pot contribui la creşterea lichidităţii şi a volumelor de tranzacţionare de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB): Societăţi deţinute majoritar de stat şi neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti, Salrom), companii privatizate, în care statul are deţineri minoritare, dar nelistate (ex. Telekom, Enel, E.ON), societăţi cu participarea statului, minoritară sau majoritară, şi deja listate, în cazul cărora poate fi majorată cota de free-float (ex. Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Guvernul a reanalizat portofoliul de participaţii ale statului la societăţi naţionale strategice (blue chips), a identificat companiile cu cel mai mare potenţial de a trezi un interes ridicat din partea investitorilor români şi străini şi a aprobat continuarea programului de listări în orizontul de timp 2015 – 2016, atât prin oferte publice iniţiale (IPO), cât şi prin majorări ale cotelor de free-float pentru societăţi deja listate”, se arată într-un comunicat.

Executivul arată că, potrivit celor mai recente estimări, listarea societăţilor prioritare la care statul deţine participaţii minoritare ar putea suplimenta veniturile bugetare cu peste un miliard de euro, în timp ce listarea companiilor prioritare la care statul are şi îşi păstrează participaţia majoritară ar putea aduce acelor companii finanţări de peste 2,2 miliarde euro necesare retehnologizării, eficientizării activităţii şi atingerii obiectivelor strategice.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr