luni

20 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 decembrie, 2013

Guvernul intenţionează să aplice acciza de 7 eurocenţi/litru doar la benzină şi să amâne introducerea acestei suprataxe la motorină pentru o perioadă de trei luni, interval în care să fie căutate soluţii, a anunţat premierul Victor Ponta. Președintele Traian Băsescu a reacționat prompt și a afirmat că, deși amânarea cu trei luni a măsurii fiscale nu îl mulțumește, consideră că s-a făcut un pas pe calea dialogului.

Victor Ponta a precizat că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a plecat la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre această temă, având consultări şi cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit MEDIAFAX.

Din dimineața zilei de luni, 9 decembrie, transportatorii rutieri au declanșat un amplu protest, care pare să fi influențat poziția premierului. Transportatorii au îngreunat serios circulația rutieră luni, 9 decembrie, și au provocat îngrijorări în ce privește aprovizionarea marilor lanțuri comerciale înainte de sărbătorile de iarnă.


Premierul a explicat că, prin amânarea suprataxării motorinei pentru trei luni, operatorii de transport marfă, care folosesc motorina drept carburant nu vor mai suporta această acciză, pe care să o introducă în preţul bunurilor de consum.

El a precizat totodată că i-a informat atât pe preşedintele Traian Băsescu, cât şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre această soluţie şi a explicat că pentru cele trei luni de amânare nu este necesar să fie redeschisă Legea bugetului, ci doar de recalcularea unor parametri de deficit aferenţi acestei perioade.

Reacția președintelui

Şeful statului a precizat că a luat notă de declaraţia premierului privind suprataxa pe carburanți şi de informarea pe care i-a făcut-o anterior anunţului că este dispus să renunţe la acciza pe motorină, arătând că nu este un lucru care să îl satisfacă, dar arată că se poate „construi un dialog” în continuare.

Poziția președinției față de acciza suplimentară la motorină și benzină

  • ”Am luat notă de declaraţia primului-ministru, dar şi de informarea pe care mi-a făcut-o înainte de declaraţie că este dispus să renunţe la acciza pe motorină. Nu e un lucru care să mă satisfacă, dar arată că putem construi un dialog în continuare. Aştept revenirea premierului şi voi fi gata să continuăm acest dialog.
  • Înţeleg că s-a dus dl Voinea să discute la Bruxelles, nu ştiu de ce, eu l-am informat şi pe comisarul Rehn. România şi-a îndeplinit obligaţia din tratat şi acesta e un motiv pentru care mă opun creşterii accizei. Noi am avut în anexa 7 din
  • Tratatul de aderare un calendar pentru un anumit nivel al accizei. Pentru benzină, obligaţia asumată de România a fost să ajungă la 359 euro pe mia de litri pentru benzina fără plumb.
  • Încă de la 1 ianuarie 2013, România avea o acciză de 259,59, cu 59 cenţi peste limita asumată.
  • Nu cred în introducerea accizei, e destinată să creeze resurse electorale, voi continua discuţiile cu premierul şi mă bucură că un prim pas s-a făcut pentru că rămânerea pe poziţii nu duce nicăieri.
  • S-a deschis un dialog cu premierul, poate vom găsi soluţii să rezolvăm lucrurile pentru economia românească.”


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: