joi

28 martie, 2024

23 octombrie, 2015

ministrul-eugen-teodoroviciGuvernul va modifica Codul Fiscal din nou, prin ordonanţă de urgenţă, urmând ca de la 1 ianuarie 2016 noi măsuri cu impact bugetar să intre în vigoare. Aceste măsuri au fost anunţate joi de ministrul de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici.

Astfel, TVA la apă va fi redusă de la începtul anului viitor, de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atât casnic, cât şi industrial. Măsura are un impact de 250 milioane de lei, spune ministrului Teodorovici.

El estimează că, în urma aplicării cotei reduse de TVA la apă, consumul va creşte, iar preţurile multor produse şi servicii în economie vor scădea.


Totodată, Guvernul va devansa cu un an reducerea impozitului pe dividende la 5%, de la 1 ianuarie 2017 la 1 ianuarie 2016, aplicându-se pentru sumele primite în 2016 aferente dividendelor realizate în acest an.

Această decizie se ia la solicitarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Microîntreprinderile vor avea plafoanele majorate, de la 65.000 euro la 100.000 euro, dar vor fi impozitate diferit, în funcţie de numărul de angajaţi: se păstrează impozitul pe venit de 3% pentru firmele fără angajaţi, dar scade la 2% dacă firma are un salariat şi la 1% dacă angajează două persoane.

Facililitatea fiscală este aplicată pentru angajaţi cu normă întreagă sau cu fracţie de normă, dar care cumulează împreună o normă întreagă, iar salariaţii trebuie păstraţi pentru o anumită perioadă, fără discontinuităţi.


De asemenea, Executivul va scuti unităţile de învăţământ universitar de la plata impozitului pe profit. În prezent, de această măsură beneficiază doar învăţământul preuniversitar.

Ministrul Teodorovici nu a anunţat impactul bugetar al ultimelor 3 măsuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: