joi

18 aprilie, 2024

10 octombrie, 2014

Guvernul a aprobat în ultima sa şedinţă hotărârea privind repartizarea pe judeţe a sumelor necesare pentru finanţarea cheltuielilor cu drumurile judeţene şi comunale (hotărâre publicată în Monitorul Oficial de joi), alocând pentru acest tip de activităţi suma de 450 milioane de lei, mai puţin decât anunţase la a doua rectificare.

În opinia formulată cu ocazia rectificării, Consiliul fiscal a apreciat că realocările operate în interiorul categoriei de cheltuieli cu investițiile – în sensul abandonării unor proiecte de investiții cu finanțare europeană nerambursabilă ori cu finanțare rambursabilă, precum și reducerii cheltuielilor destinate lucrărilor de infrastructură rutieră ale CNADR concomitent cu suplimentarea alocărilor de cheltuieli de capital la nivelul bugetelor locale – nu sunt conforme cu principiul alocării resurselor spre proiecte prioritare.

Câţi bani primesc judeţele

La rectificarea operată la data de 30 septembrie, guvernul programase suma de 542,0 milioane lei pentru drumurile judeţene şi comunale, “urmare a solicitărilor unităţilor administrativ-teritoriale şi a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.


Repartizarea celor 450 de milioane a fost făcută relativ echilibrat: judeţul Braşov are cea mai mică sumă alocată- 9,68 milioane lei, iar judeţul Vaslui cea mai mare- 12,48 milioane lei.

Banii vor fi împărţiţi localităţilor de către Consiliul judeţean, organism care răspunde, conform legii, de modul de utilizare al sumelor repartizate.

O serie de preşedinţi de CJ ratează această operaţiune de alocare a fondurilor, utilizate în general pentru pietruirea drumurilor comunale şi judeţene:

Nicuşor Constantinescu (Constanţa), Horia Uioreanu (Cluj), Bunea Stancu (Brăila), Adrian Duicu (Mehedinţi), Mircea Cozma (Prahova), Aristotel Căncescu (Braşov).

Descărcaţi AICI tabelul cu sumele repartizate judeţelor

Ce mai urmează


Potrivit datelor rectificării, bugetele locale vor primi până la sfârşitul anului, în total, peste 2 miliarde de lei din care 1,167 de miliarde de lei prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată:

  • Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor cu suma de 50,6 milioane lei
  • Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti cu suma de 194,5 milioane lei
  • Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale cu suma de 380,0 milioane lei.

Sumele alocate prin rectificare bugetară sunt cu mult peste cele prevăzute la rectificările din 2013, când Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a primit circa 600 de milioane lei la prima rectificare, dar a pierdut peste 300 de milioane lei la a doua rectificare.

Anul trecut, autorităţile locale au primit sume derizorii la rectificare, în principal pentru plata sumelor alocate persoanelor cu handicap. Sume suplimentare au mai fost prevăzute din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru echilibrare şi pentru plata unor arierate, pentru a răspunde condişionalităţilor din acordul cu FMI.

Aleşii locali au mai beneficiat de sume suplimentare de circa 1 miliard de lei, tot din alocări în plus din cotele defalcate de TVA, doar în 2012, înainte de alegerile legislative.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: